Tuleeko kesästä yhtä kuuma Euroopassa kuin vuosi sitten? Asiantuntija arvioi, mitä se vaatisi

Italian tuhoisat tulvat ovat vaatineet 13 kuolonuhria 2:04
Italian tuhoisat tulvat ovat vaatineet 13 kuolonuhria (19.5.2023).

Sään ääri-ilmiöt näkyvät tällä hetkellä muun muassa Pohjois-Italiassa, jossa on kärsitty pahimmista rankkasateiden nostattamista tulvista 100 vuoteen. Emilia-Romagnan alueella tulvat ovat vaatineet tähän mennessä 13 kuolonuhria ja noin 20 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Kesästä ennakoidaan hyvin kuivaa varsinkin Etelä-Euroopassa, ja kuivuudesta kärsivät muun muassa maanviljelijät. Tilanne on erityisen vakava tällä hetkellä Espanjassa, joka on ehtinyt vedota Euroopan unioniin hätäavun saamiseksi kuivuudesta kärsiville viljelijöille.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Ilari Lehtonen arvioi, että tuoreimpien kausiennusteiden perusteella lähiviikot ovat kuivia ja lämpimiä varsinkin Keski- ja Pohjois-Euroopassa. Välimerelle on luvassa paikallisia sadekuuroja. Kesästä on veikkailtu Euroopassa jopa lämpimämpää kuin ennätyksellisen kuumaa viime kesää.

– Todennäköisyyttä on vaikea arvioida prosenttiluvuin, mutta se on ihan varteenotettava mahdollisuus. Se vaatisi sitä, että olisi koko Euroopassa tavanomaista lämpimämpää, Lehtonen sanoo.

Maailmanlaajuisesti lämpötilojen odotetaan nousevan, kun kolme vuotta jatkunut La Niña -ilmiö on päättymässä. Se on perinteisesti tarkoittanut hieman viileämpää meriveden lämpötilaa Tyynellä valtamerellä. Nyt on käynnistymässä El Niño, joka tietää meren lämpenemistä ja sitä kautta korkeampia lämpötiloja.

– Odottaisin, että lämpöennätykset maapallon keskilämpötilassa rikkoutuvat tämän tai ensi vuoden aikana. Paikallisesti se tarkoittaa kuivuutta ja metsäpaloja esimerkiksi Indonesian suunnalla, toisaalta rankkoja sateita Etelä-Amerikassa.

Maailman mittaushistorian kahdeksan kuuminta vuotta ovat ajalta vuodesta 2014 eteenpäin. Kaikkein kuumin on toistaiseksi ollut vuosi 2016.

MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo sään ääri-ilmiöistä Keski-Euroopassa 2:14
MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo sään ääri-ilmiöistä Keski-Euroopassa.

Lue myös:

    Uusimmat