Kevään lämpöennätys paukkui taas rikki – 26,5 astetta

Lämpö hellii Suomea – ensi viikolla tilanne muuttuu 9:02
Paljon yhdessä videossa: Miltä näyttää loppuviikon sää? Miten sää muuttuu ensi viikolla? Tuleeko ensi kesästä lämmin? Näihin kaikkiin kysymyksiin vastaa meteorologi Jenna Salminen.

Lapin ely-keskuksen mukaan Lapin jokien tulvahuiput ovat käsillä.

Kevään lämpöennätys 26,5 astetta tehtiin tänään Ylivieskan lentokentällä, kerrotaan Forecan sääpalvelusta.

Säät jatkuvat torstaina lämpiminä ja ovat 22–26 asteen välillä lämpimimmillä alueilla. Korkeimmat lämpötilat painottuvat eteläiseen Suomeen ja maan länsiosaan. Maan itäosassa ja Lapissa on viileämpää.

Forecan mukaan perjantaina on mahdollisuus jopa 27 asteen lämpötilaan varsinkin etelässä. Torstai on Lapissa melko viileä, mutta lämpötilat kohoavat perjantaina.

Lämmin jakso kestää lauantaihin saakka. Sunnuntaina säät voivat viilentyä jonkin verran.

Sää lämpenee Lapissakin

Lämpenevä sää nopeuttaa lumien sulamista Lapissa. Lapin ely-keskuksen mukaan Lapin jokien tulvahuippuja odotetaan viikonvaihteessa tai ensi viikon aikana. Jokien virtaamat ovat kääntyneet nousuun koko Lapissa.

Tornionjoessa ja Muonionjoessa tulvahuiput asettuvat ensi viikon alkupuolelle. Kittilässä Ounasjoen vedenkorkeus nousee viikonloppuna tasolle, jolla vesi voi tulvia viemäreihin. Tenojoen tulvahuipusta on puolestaan tulossa keskimääräistä suurempi ja sen suuruus on todennäköisesti kahden edellisen kevään tasoa. Tulvahuipun ajankohta on ensi viikon alussa.

Ely-keskusten mukaan tulvahuiput ovat monissa vesistöissä keskimääräistä suurempia. Jäät ovat lähteneet kaikilta suurilta jokivesistöiltä.

Sään ennustetaan jatkuvan kuivana ja vähäsateisena. Sunnuntain jälkeen sään ennustetaan kylmenevän ja yöpakkasia voi esiintyä koko Lapissa. Kylmenevä sää hidastaa lumen sulamista ja jakaa tulvia pidemmälle ajanjaksolle, jolloin tulvahuiput toteutuvat matalampina.

Lue myös:

    Uusimmat