Hyvästit kylmälle: Pian lämpö hellii Suomea – luvassa jopa hellettä!

Rantakelit lähestyvät! Näin punaisina kartat hehkuvat loppuviikosta 2:56
Rantakelit lähestyvät! Näin punaisina kartat hehkuvat loppuviikosta (17.5.2023)

Viimeistään ensi viikolla hätyytellään jo hellelukemia, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Huomenna sää poutaantuu ja lämpenee. Ilmatieteen laitoksen mukaan viikonlopun aikana lämpötila kohoaa 20 asteen tuntumaan laajalti koko maassa.

– En vielä uskalla viikonlopulle luvata hellettä, mutta reilun 20 asteen lämpötiloja on oikeastaan suuressa osassa maata lauantaina ja sunnuntaina, kertoo päivystävä meteorologi Tuukka Keränen.

– Etelässä varsinkin voidaan päästä noin 22–23 asteeseen viikonloppuna.

Viime yönä ja tänään aamuna Pohjois-Lapissa satoi Forecan mukaan vielä lunta. Ajokeli on tämän takia ollut paikoin huono. Lämpötila on kuitenkin plussalla myös pohjoisessa, eikä lumi pysy kauaa maassa.

Lämpötila on pysytellyt helatorstaina noin 10 asteessa tai sen alapuolella koko maassa. Sateet ovat painottuneet maan länsi- ja pohjoisosiin.

Forecan mukaan torstain ja perjantain välisenä yönä voi paikoin olla hallaa tai jopa yöpakkasia.

– Kyseessä on mahdollisesti kylmin yö ennen ensi syksyä, koska viikonlopun mittaan sekä iltapäivät että yöt ovat lämpenemässä tuntuvasti, kirjoittaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Kevättulvat voivat nousta tavallista korkeammalle

Kevättulvat nousevat tänä vuonna todennäköisesti tavallista korkeammalle monin paikoin maata, kerrotaan Vesi.fi-palvelussa.

Vesitilannepalvelun mukaan tulvien odotetaan saavuttavan huippunsa tämän viikon lopulla Kainuusta Lappiin ulottuvalla alueella.

Keskimääräistä suuremmiksi tulvahuippujen ennustetaan nousevan Kainuun ja Koillismaan alueilla sekä Tornionjoella, Muonionjoella ja Ounasjoella.

Lapin yli on tällä viikolla kulkenut sadealueita, jotka voivat nostaa vedenpintoja. Sateiden ennustetaan vaikuttavan erityisesti Tornionjoen vedenkorkeuteen. Vesitilannepalvelun mukaan runsaat sateet voivat Kittilän seudulla nostaa tulvahuipun vahinkorajan ylitse.

Viime viikonloppuna tulvahuiput saavutettiin jo Simojoella ja Ivalojoella. Oulujoen vesistössä sen sijaan on monin paikoin ylittynyt jo kevättulvan keskimääräinen taso, ja ennusteen mukaan ne nousevat tulvahuippuihin lähipäivien aikana.

Hieman etelämpänä Pohjois-Karjalassa Pielisen vedenkorkeus on vesitilannepalvelun mukaan keskimääräisen tulvahuipun tasolla. Sen ennustetaan nousevan vielä 15 senttimetriä touko–kesäkuun vaihteeseen mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat