Syke: Etelä-Pohjanmaalla Kyrönjoen ja Lapuanjoen tulvatilanne voi kehittyä pahaksi 

Etelä-Pohjanmaalla Kyrönjoen ja Lapuanjoen tulvatilanne voi olla kehittymässä nyt pahaksi. Näin arvioi Suomen ympäristökeskuksen (Syke) tutkija Kalle Sippel keskiviikkona.

Hänen mukaansa Ilmajoen Nikkolassa Kyrönjoen pinta on ollut nousussa. Nikkolassa oltiin keskiviikkona melko lähellä tulvarajaa, noin 30 senttiä sen alapuolella.

Kyrönjoen lisäksi myös Lapuanjoella on hankala tilanne erityisesti Lapuan Poutussa. Lapuan seudulla vedenpinnan nousu oli tosin keskiviikkona aamupäivällä hidastunut.

Muualla maassa tulvatilanne ei ollut keskiviikkona paha. Sippelin mukaan Pohjanmaan maakunnan pienet joet olivat saavuttamassa tulvahuippunsa keskiviikkona tai saavuttavat sen lähipäivinä.

–  Etelä-Suomessa tulvahuippu osui luultavasti keskiviikoksi. Se vastaa keskimääräistä kevättulvaa, tutkija sanoi.

Pohjois-Pohjanmaan tulvahuippu huhtikuun aikana

Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa on Sippelin mukaan vielä paljon sulamatonta lunta.

–  Siellä varmaan tulvahuiput ovat kuukauden sisällä, huhtikuun aikana. Jos katsoo Pyhäjokea, niin ennusteen mukaan siellä olisi kevät huhtikuun puolivälin jälkeen, mutta sääennusteet ratkaisevat. Nyt vähän viilenee, mutta jos sen jälkeen lämpenee nopeasti, tulvahuippu voi tulla nopeastikin. Ja jos samaan aikaan tulee sadetta, huiput voivat kasvaa, Sippel taustoitti.

Lapissa lunta on keskimääräistä vähemmän, eikä sinne odoteta tänä vuonna suuria tulvia, joita koettiin pohjoisessa viime vuonna.

Sippelin mukaan Pohjanmaalla on ollut tänä talvena lunta keskimääräistä enemmän, mutta muuten lumitilanne on ollut monilla alueilla normaali.

Lähipäivien sääennusteissa on ollut Sippelin mukaan paljon hajontaa.

– Näyttää siltä, että sää viilenee. Pohjanmaalla ja varsinkin Pohjois-Pohjanmaalla viileä sää siirtää tulvahuippuja. Yöpakkaset vaikuttavat myös ja hidastavat tulvan nousua, hän lisäsi.

Etelärannikon jokien valuma-alueilla valtaosa lumesta on jo sulanut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja