Lähitöihin palaamisella yllättävä seuraus – tilastoissa jyrkkä ristiriita

Kuormitus ajaa etätyöhön – hyvä johtaminen työpaikalle 8:04
Katso myös Uutisaamun haastattelu toukokuulta: Kuormitus ajaa etätyöhön – Työtwervesylaitos perää hyvää johtamista työpaikalle

Etätyöajan päättyminen ei ole yllättäen lisännyt työn tuottavuutta ainakaan Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltoja ravistelee tuottavuuden lasku. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla työntekijöiden tuottavuus laski Yhdysvaltain työvoimatilastotoimiston (Bureau of Labor Statistics) mukaan ennennäkemättömän jyrkästi, The Washington Post -lehti kirjoittaa.

Käytännössä mittauksessa on tarkasteltu työntekijöiden tunnin aikana tuottamia tuotteita tai palveluita. Työntekijöiden, maatalous poisluettuna, tuottavuus on pudonnut 4,1 prosenttia vuoden 2022 toisella neljänneksellä.

Tilastoissa jyrkkä ristiriita

Tilastot ovat jyrkässä ristiriidassa koronavuosien kanssa. Tuona aikana tuottavuus oli ampaissut nousuun samaan aikaan, kun iso osa työntekijöistä siirtyi tekemään etätöitä.

Vuoden 2022 alussa työntekijät palasivat hiljalleen takaisin toimistoille. Useat työnantajat kuitenkin sallivat hybridimallin, jossa osa työviikosta on edelleen mahdollista suorittaa etäyhteyksien välityksellä.

Syy ei selvillä

Selviä syitä tuottavuuden laskulle ei ole tiedossa. Vuoden aikana maailmalla on saavuttanut suosiota muun muassa quiet quitting -ilmiö, jossa työntekijät kieltäytyvät tekemästä vaadittua enempää töitä.

On kuitenkin arveltu, että etätöihin siirtyneet työntekijät olisivat huhkineet erityisen paljon töitä vuosien 2020 ja 2021 aikana. Palattuaan toimistolle tämä joukko olisi saattanut nostaa jalkaansa kaasulta.

Inflaation ja maailmanlaajuisten haasteiden vuoksi muun muassa isot teknologiayhtiöt ovat patistaneet työntekijöitään työskentelemään entistäkin ahkerammin. Googlen Sundar Pichai on ollut julkisesti huolissaan työntekijöidensä tuottavuudesta.

Sen sijaan Microsoftin Satya Nadella on ollut huolissaan johdon ”tuottavuusparanoiasta”, jossa etätöitä tekevien epäillään laiskottelevan.

Lue myös:

    Uusimmat