Mainos

Lähi-idässä levotonta

Neljä palestiinalaista sai jälleen tänään surmansa Israelin sotilaiden luodeista Betlehemissä Jordanjoen länsirannalla. Verisissä yhteenotoissa haavoittui lisäksi ainakin 15 palestiinalaista.

Samaan aikaan Israel miehitti edelleen palestiinalaisten itsehallintoalueen osia kuudessa kaupungissa tai niiden ympäristössä. EU:n Lähi-idän erityisedustaja Miguel Angel Moratinos varoitti tänään, että Lähi-idän rauhanhanke on vaarassa romuttua täysin Israelin sotilasoperaation takia.

-Tilanne on hyvin vakava, hän sanoi Beirutissa tavattuaan Libanonin pääministerin. Hänen mukaansa EU haluaa Israelin vetävän joukkonsa kuudelta miehittämältään palestiinalaisalueelta.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana matkustaa Moratinosin mukaan vielä tänään Israeliin, josta hän jatkaa edelleen palestiinalaisalueille. Israelin armeija eteni palestiinalaisalueille sen jälkeen kun palestiinalainen äärijärjestö murhasi maan matkailuministerin keskiviikkona. Sotilasoperaatio on laajin yli vuoden kestäneen palestiinalaisten kansannousun aikana.

"Arafatin toimittava terroristeja vastaan"


Puolustusministeri Binyamin Ben-Eliezer vakuutti tänään, ettei operaation tavoitteena ole kaataa palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia tai itsehallintoa.

-Päin vastoin, haluamme hänen ottavan asiat omiin käsiinsä ja toimivan terroristeja vastaan, ministeri sanoi armeijan radiossa. Myös pääministeri Ariel Sharon tähdensi tänään, ettei Israelilla "ole mitään halua" jäädä uudelleenmiehittämilleen alueilla iäksi. Sotilaat poistuvat heti, kun he ovat saavuttaneet päämääränsä ja estäneet "terroristijärjestöjä" iskemästä israelilaisiin kohteisiin.

Israelin armeija kertoi aiemmin vanginneensa tai surmanneensa 20 "terroristia" ministerisurman jälkeen alkaneessa sotilasoperaatiossa. Israelin operaatio ulottuu Betlehemin lisäksi Nablusiin, Ramallahiin, Jeniniin, Qalqiliaan ja Tulkaremiin. Jalkaväen tukena on taisteluhelikoptereita.

Israelin ulkoministeri Shimon Peres saapui tänään New Yorkiin, jossa hänen on määrä tavata YK:n pääsihteeri Kofi Annan. New Yorkista Peres jatkaa Washingtoniin keskustelemaan Yhdysvaltain hallituksen edustajien kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.