Yli sata kuollutta ja kymmeniä yhä kateissa – tulvat ja maanvyöryt kylvävät tuhoa Indonesiassa

Kymmeniä on kuollut ja useita loukkaantunut äkillisissä tulvissa Indonesiassa – video näyttää tulvien rajut seuraamukset 1:04
Kymmeniä on kuollut ja useita loukkaantunut äkillisissä tulvissa Indonesiassa – video näyttää tulvien rajut seuraamukset

Indonesiassa ja Itä-Timorissa yli 100 ihmistä on kuollut ja kymmeniä on kateissa rankkasateista syntyneiden äkillisten tulvien ja maanvyöryjen vuoksi, viranomaiset kertoivat maanantaina.

Yhä jatkuvat pyörremyrskyt vaikeuttavat jumittuneiden eloonjääneiden luokse pääsyä. Indonesian Itä-Floresissa mutavyöryt ovat tuhonneet ja peittäneet koteja, siltoja ja teitä. Rankat aallokot ovat estäneet avun antamisen meriteitse, ja Lembatan saarella kokonaisia kylien osia on valunut vuorenrinteitä pitkin merenrannalle.

Lembatalta lähetetyissä kuvissa näkyy, kuinka paljasjalkaiset paikalliset kahlaavat mudassa sortuneiden talojen keskellä evakuoidakseen ihmisiä improvisoiduilla paareilla.

Indonesian presidentti Joko Widodo on ilmaissut syvimmän osanottonsa hävityksen uhreille.

– Ymmärrän suuren surun, josta veljemme ja sisaremme kärsivät tämän katastrofin vuoksi, hän sanoi.

Vaaralliset tulvat ja maanvyörymät ovat tavallisia Kaakkois-Aasian saaristossa sadekauden aikana. Indonesian katastrofiviranomaiset ovat arvioineet, että lähes puolet maan väestöstä, eli 125 miljoonaa ihmistä, asuu maanvyöryille herkillä alueilla.

Ympäristöjärjestöjen mukaan metsäkato on monin paikoin lisännyt maanvyörymien riskiä.

Päivitetty 5.4. klo 18.46. Uhriluku tarkentunut.

Lue myös:

    Uusimmat