Lähes puolta SM-liigan seuroista uhkaa konkurssi – MTV Urheilun selvityksessä kylmääviä arvioita: "Omin voimin tästä ei nousta"

MTV Urheilun selvityksen mukaan peräti kuuden jääkiekon SM-liigaseuran toiminta uhkaa loppua, jos nykyiset koronarajoitukset jatkuvat ja kausi pelataan päätökseen tyhjille katsomoille. Konkursseja on luvassa, jos seurat eivät saa uutta rahallista tukea. 

Koronaviruspandemiasta ja sen aiheuttamista rajoituksista uhkaa tulla musertava isku jääkiekon SM-liigalle ja sen seuroille. Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela arvioi MTV Urheilun haastattelussa reilu viikko sitten, että tilanne on monien Liiga- ja Mestis-seurojen osalta jo kriittinen. 

– Jos rajoitukset pysyvät nykyisellään, on todennäköistä, että 4–8 viikon aikana useita jääkiekon huippuseuroja joutuu lopettamaan toimintansa. Osa jopa pysyvästi, Nummela totesi. 

MTV Urheilun tekemä tuore selvitys paljastaa, että SM-liigaseurojen konkurssiuhka on hyvin todellinen. Peräti kuuden seuran toimistolta tunnustettiin, että toiminta uhkaa päättyä, jos nykyiset rajoitukset jatkuvat ja kausi pelataan päätökseen tyhjien katsomojen edessä.

Alla muutaman vaikeuksissa olevan seuran arvio nykytilanteesta:

"Konkurssi ei tunnu kovin kaukaiselta ajatukselta."

"Kysymykseen tulee ainoastaan se, että kuinka kauan omistajat jaksavat pumpata rahaa toimintaan, sillä omin voimin tästä ei nousta."

"Ilman massiivista ulkopuolista rahoittajaa toiminta ei jatku, sillä tappiot ovat niin suuret."

– Kauden keskeyttäminen olisi huonoin ja kallein vaihtoehto, uutisen vahvistanut SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen kommentoi. 

Nykyrajoitukset voimassa ainakin tammikuun loppuun

Yleisötilaisuuksien osallistujamäärät 10-20 henkeen rajaavat nykyrajoitukset ovat voimassa ympäri maata ainakin tammikuun loppuun saakka.

Alueellisia eroja on kuitenkin paljon. Aluehallintavirasto on jatkanut tiukkoja rajoituksia esimerkiksi Itä-Suomessa aina 22. helmikuuta saakka. Länsi- ja Sisä-Suomen sairaanhoitopiireissä ollaan jatkamassa nykyrajoituksilla 8. helmikuuta asti, Varsinais-Suomessa 10. helmikuuta saakka.    

Rajoitusten purkaminen ennen määräaikaa on kuitenkin mahdollista, jos viranomaisten mielestä tautitilanne antaa siihen mahdollisuuden. Liigapomo Hiltunen kommentoi rajoitusnäkymiä MTV Urheilulle reilu viikko sitten. 

– Emme elättele toiveita, että pääsisimme pelaamaan täysille katsomoille kauden aikana. Toiveena olisi kuitenkin, että saisimme pelata ainakin osan kaudesta niillä rajoituksilla, jotka olivat käytössä syksyllä.

– Meidän vahva toiveemme on, että sosiaali- ja terveysministeriö, THL ja viranomaiset katsoisivat tätä tilannetta sen mukaan, mihin se on kehittymässä. Toivomme, että he harkitsisivat syksyllä käytössä olleiden normaalivaiheen rajoitusten käyttöönottoa, Hiltunen summasi. 

Kustannustuesta vain hetkellistä helpotusta

Iso osa SM-liigaseuroista sai viime viikon torstaina hieman valoa tukalaan tilanteeseen, kun valtion niille myöntämät kustannustuet julkaistiin.

Tukihaun toisen kierroksen päätöksissä vertailtiin ajanjaksoa 1.6.-31.10. viime ja tämän vuoden osalta, ja jos seuran liikevaihto oli pudonnut vähintään 30 prosenttia, seura oli oikeutettu maksimissaan 500 000 euron avustukseen. Tuet vaihtelivat Jukurien reilusta 60 000 eurosta Tapparan 475 000 euroon. 

– Tämän tuen myötä tilanteemme on lyhyellä tähtäimellä hallinnassa, mutta samalla vakava, koska emme tiedä, miten kauan käynnissä oleva tilanne kestää, Tapparan toimitusjohtaja Mika Aro totesi MTV Urheilulle

Tukea 421 000 euroa saaneen HIFK:n toimitusjohtaja Jukka Valtanen tiivisti liigaseurojen synkän tilanteen. 

– Jos rajoitukset jatkuvat, mikä saattaa olla todennäköistä, edessä on todella raskaita aikoja. Ei pelkästään SM-liigalle, vaan koko suomalaiselle jääkiekolle.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) totesi marraskuussa, että kustannustukeen tarvitaan myös kolmas hakukierros. SM-liigaseurat toivovat kuitenkin tätäkin enemmän suoraa tukea valtiolta. 

Lue myös:

    Uusimmat