Kylmäävä arvio SM-liigan ja Mestiksen tilanteesta: "Osa seuroista voi kaatua pysyvästi"

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela arvioi MTV Urheilun haastattelussa, että osa SM-liigan ja Mestiksen seuroista joutuu lopettamaan toimintansa, jos koronarajoitukset pysyvät ennallaan. 

Suomen korkeimmat jääkiekkosarjat ovat todellisessa pulassa jo nyt. Jos rajoitukset jatkuvat pitkään, niiden tilasta ei tarvitse enää huolehtia. 

Seurat ovat jo poistuneet rekistereistä ja ihmiset passitettu työnhakuun muualle. 

SM-liiga on käynnissä tyhjille katsomoille, mutta avoimia kysymyksiä on paljon. Otteluita on siirretty runsaasti, ja runkosarja venyy näillä näkymin ainakin 13. huhtikuuta saakka. 

Mestis on ollut kokonaan tauolla, ja sarja pyörähtää käyntiin vasta helmikuun alussa. Jos pyörähtää. 

MTV Urheilu haastatteli Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummelaa, joka ei kaunistellut tilannetta. Hänen mukaansa kaikki SM-liigan ja Mestiksen seurat ovat kriittisessä tilassa – osa erittäin kriittisessä. 

– Jos rajoitukset pysyvät nykyisellään, on todennäköistä, että 4–8 viikon aikana useita jääkiekon huippuseuroja joutuu lopettamaan toimintansa. Osa jopa pysyvästi. 

Esimerkiksi KooKoo tuli maanantaina ulos ja kertoi, että sen toiminta on vaakalaudalla nykyrajoituksilla.

SM-liiga tarvitsee 15 miljoonaa

Nummelan mukaan seurojen omat lisäansaintamahdollisuudet ja kulunsäästötoimet on jo käytetty. Seurat ovat esimerkiksi lomauttaneet henkilöstöä ja pienentäneet palkkoja. Lisätuloja on yritetty hankkia muiden muassa myymällä katsomopaikkoja hallin ravintolatiloihin pelien ajaksi. 

– Tilanteesta on kaksi ylospääsyä. Yleisötapahtumia koskevien rajoituksien muuttaminen toisi tulovirtaa. Jos näin ei tapahdu, tarvitaan valtiovallalta suoraan tukea sekä SM-liigan että Mestiksen seuroille. 

Esimerkiksi Ruotsissa ja Sveitsissä seurat ovat saaneet tukea miljoonia, mutta Suomessa anti on ollut köyhää. Seurat on jätetty räpiköimään omassa kurjuudessaan. 

– Suoraa tukea tarvittaisiin SM-liigaseuroille 15 miljoonaa euroa ja Mestikseen 2,5–3 miljoonaa euroa. 


Lue myös:

    Uusimmat