Lähes joka kolmatta terveyskeskuslääkäriä uhkaa vakava työuupumus – "Nuorena sanoin, ettei ainakaan yleislääketiede..."

Lääkäripula pahenee entisestään terveyskeskuksissa – mikä on ilmiön syynä ja miten tilannetta voitaisiin korjata? 9:39
Viiden jälkeen -ohjelmassa käsiteltiin terveyskeskusten hätää

Lääkäriliiton puheenjohtaja Samuli Saarni ihmettelee tilannetta, jossa lääkärien ja voimavarojen lisääminen on valunut vuosien ajan lähes täysin muualle kuin perusterveydenhuoltoon, vaikka perustaso on kaikkein kustannustehokkain osa koko järjestelmää.

Viiden jälkeen ohjelmassa vieraillut Saarni muistutti, että perustason kunnostaminen vähentäisi esimerkiksi päivystyskäyntejä ja erikoissairaanhoidon tarvetta.

– Ajatus, että tarvitaan määrä x lääkäreitä, mikä maksaa määrän y euroja, mikä tuo kuluja, on puuta heinää. Perusterveydenhuolto on kivijalka ja jos se ei toimi, järjestelmää ei voi pitää kustannustehokkaana.

Saarnin mukaan 28 prosenttia terveyskeskuslääkäreistä kokee vakavan työuupumuksen uhkaa. Lääkäriliiton puheenjohtajan mukaan tilannetta ei ratkaista palkalla vaan kyseessä on työoloja koskeva asia.

– Tarvitaan lisää käsipareja, enemmän kontrollia omaan työhön ja aikaa kouluttaa nuoria lääkäreitä.

Vastavalmistuneet tarvitsevat tukea

Ohjelmassa vieraillut yleislääkäri Annika Kolster puolestaan totesi, että moni terveyskeskuslääkäri kokee, ettei voi tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisi.

– Halutaan hyvä hoidon jatkuvuus ja kuljetaan rinnalla laaja-alaisesti. Se on yleislääketieteen ydin, ja jos sitä ei voi toteuttaa, oma jaksaminen kärsii.

Kolsterin mukaan yleislääkärien aikaa kuluu hoidon lisäksi useisiin muihin tehtäviin kuten reseptien uusimiseen ja nuorempien lääkärien ohjaamiseen.

Myös Kolster toimii ohjaavana lääkärinä. Hänen mukaansa nuorilta lääkäreiltä kuluu usein kuukausia, ennen kuin homma alkaa niin sanotusti toimimaan.

– Vaikka vastavalmistuneiden lääketieteellinen osaaminen on kunnossa, on isojen kokonaisuuksien hahmottamista ja hoidon suunnittelua ja siinä menee aikaa.

Annika Kolster kertoo voivansa hyvin työssään, vaikka ongelmista puhutaankin. Myös hän myöntää käyneensä nuorempana lähellä uupumuksen rajaa.

Työn suola on kuitenkin sen monipuolisuus. Terveyskeskuksessa lääkäri kohtaa koko yhteiskunnan kirjan lapsista vanhuksiin.

– Silloin nuorena lääkärinä sanoin, ettei ainakaan yleislääketiede, mutta nyt olen tässä sanomassa, että on paras työ.

Lue myös:

    Uusimmat