Läheisen itsemurha muutti elämän pysyvästi – tänään ystävät soittavat neljä vuotta sitten kuolleen Mikon muistolle: "Koskaan ei voi tietää, mitä toisen elämässä on meneillään"

Kun läheinen päättää itse lopettaa elämänsä, omaisten on ensiarvoisen tärkeää saada tukea asian käsittelyyn. Siksi turkulainen Ida Kangasniemi ja Juuso Javanainen päättivät yhdessä ystäviensä kanssa järjestää hyväntekeväisyyskonsertin, joka kunnioittaa neljä vuotta sitten kuolleen ystävän ja veljen muistoa.

”Wake me, this can’t be real, am I awake”, Ida Kangasniemi, 25, laulaa bändinsä Bad Signalin tuoreimmalla kappaleella. Kappale Wake Me on tehty hänen ystävänsä Mikon muistoksi ja se on Kangasniemen henkilökohtainen kuvaus epäuskoisesta ja jopa painajaismaisesta tunteesta, jonka läheisen itsemurha jättää surevaan.

Kangasniemen bändi Bad Signal on yksi niistä neljästä bändistä, jotka esiintyvät tänään Turussa Mikon muistoksi järjestettävässä hyväntekeväisyyskonsertissa. Myös Mikon veli Juuso Javanainen, 26, soittaa bändissä. Mikko kuoli neljä ja puoli vuotta sitten tehtyään itsemurhan. 

– Me oltiin koko veljeskolmikon kanssa hyvin läheisiä loppuun asti ja tekemisissä harvinaisen paljon yhteisen bändiharrastuksen kautta. Näin väleistä tuli hyvin tiiviit, mutta kukaan ei osannut arvata mitään, sillä merkkejä pian tapahtuvasta ei tuolloin huomannut, veli Juuso Javanainen sanoo.

– Mikko oli minulle todella läheinen. Hänen veljensä ja minä liikuimme todella paljon yhdessä. Mikko oli minullekin kuin veli, Kangasniemi kertoo.

Miten selvitä läheisen itsemurhasta? Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa aiemmin. Artikkeli jatkuu videon jälkeen:

Miten selvitä lapsen itsemurhasta? 15:30

Vertaistuesta apua

Konsertin tuotot lahjoitetaan itsemurhan kautta omaisensa menettäneitä tukevalle Surunauha-säätiölle. Muistokonsertti oli Ida Kangasniemen idea ja hän on myös tapahtuman pääjärjestäjä.

– Kun Mikko kuoli, sain eniten tukea läheisistä ihmisistä sekä musiikin tekemisestä, Javanainen kertoo.

– Halusimme lahjoittaa tuotot vertaistukiryhmälle, sillä olen itse kokenut sen, miten tukiverkko pystyy auttamaan omaisia. Kaikilla tätä tukiverkkoa ei ole, Kangasniemi sanoo.

Kangasniemi ja Javanainen kertovat, että Mikon itsemurhan jälkeen heidän elämänsä muuttuivat pysyvästi.

– Elämästä ajattelee toisin ja sitä arvostaa eri tavalla, Javanainen kertoo.

– Nykyisin ajattelen, että jokainen päivä voi olla viimeinen kerta, kun tapaan jonkun ihmisen. Yritän itse elää niin, ettei tarvitsisi katua tai jättää tekemättä mitään, koska huomenna se voi olla jo myöhäistä, Kangasniemi selventää.

"Koskaan ei voi tietää, mitä toisen elämässä on meneillään"

Hän toivoo, että perjantaisen muistokonsertin jälkeen bändi voisi järjestää vielä muita hyväntekeväisyyskonsertteja asian tukemiseksi.

– Tietysti toivomme, että mahdollisimman moni tulee paikalle, sillä olemme tärkeän asian puolesta liikkeellä, Javanainen lopettaa. 

– Itsemurha on aiheena tabu. Valitettavan moni on tehnyt itsemurhan tai ainakin harkinnut sitä. Koskaan ei voi tietää, mitä toisen elämässä on meneillään, vaikka sitä ei näkisi ulospäin, Kangasniemi kertoo.

Bändin Bad Signal kappale Wake Me julkaistaan tänään ja se on kuunneltavissa muun muassa Spotifyssa. Tukikonsertti itsemurhalle läheisensä menettäneiden tueksi, konsertti Mikko Javanaisen muistolle järjestetään 16. marraskuuta Nuorten taide- ja toimintakeskus Vimmassa Turussa kello 17 alkaen. Bad Signalin lisäksi tapahtumassa esiintyvät Lemmen Kätyrit, Taage ja Atomic Annie.

Lue myös:

    Uusimmat