Lääkkeistä haittoja helteellä? Tulehduskipulääkekin voi olla vaaraksi

Lääkkeiden ja lämmön yhdistelmä voi olla arvaamaton. Kehon kärsiessä kuivuudesta jopa tavalliset tulehduskipulääkkeet voivat käydä vaarallisiksi.

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, dosentti Leo Niskanen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta kertoo, että helteiden myötä kehon nestetasapaino voi muuttua. Se puolestaan voi vaikuttaa lääkkeiden kulkuun elimistössä ja altistaa haittavaikutuksille.

Lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa helteellä haittoja, ovat esimerkiksi verenpainelääkkeet, nesteenpoistolääkkeet eli diureetit, antihistamiinit, betasalpaajat, diabeteslääkkeet, ja keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet mukaan lukien mielialalääkkeet.

– Edellä mainitut voivat periaatteessa altistaa kuivahtamiselle, mutta niin voivat myös sairaudet, joita niillä hoidetaan, Niskanen toteaa. Onkin vaikeaa erottaa, milloin helteellä heikentynyt olo johtuu lääkkeistä eikä esimerkiksi sairaudesta.

Särkylääkkeistä jopa sairaalahoitoon

Niskanen lisää listaan vielä eräät tavalliset lääkkeet, joita ihmiset eivät miellä haitallisiksi.

– Jos nestevajauksessa ottaa tulehduskipulääkkeitä, se voi altistaa munuaisten vajaatoiminnalle. Kuivumistilassa munuaisten verenkiero on riippuvainen järjestelmästä, jonka tulehduskipulääkkeet sulkevat, Niskanen selventää.

– On kuvattu, että varsin terveilläkin henkilöillä se voi johtaa dialyysihoitoon.

Varmuuden vuoksi Niskanen neuvoo kehon kuivumisesta kärsiviä välttämään tulehduskipulääkkeitä. Niiden napsimisen sijaan Niskanen kehottaa huolehtimaa hyvästä nesteytyksestä ja viilennyksestä.

Milja Haaksluoto/ Studio55.fi

Kuva Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja