Suomalaisilla on vääriä käsityksiä reseptivapaista lääkkeistä – pahimmillaan haitat voivat olla hengenvaarallisia

8:01

Apteekkarilehden teettämän selvityksen mukaan suomalaisilla on vääriä käsityksiä reseptivapaista lääkkeistä ja tästä johtuu, että niitä käytetään välillä liikaa ja toisaalta vaivoihin, joista niihin ei ole apua.

Pahimmillaan haitat reseptivapaiden lääkkeiden väärinkäytöstä voivat olla jopa hengenvaarallisia, kertoi viestintäprovisoori Elina Aaltonen aamun Huomenta Suomessa.

– Suurimmat riskit liittyvät särkylääkkeisiin. Ihan ibuprofeeni ja parasetamoli ovat tällaisia, ja ehkä myös aspiriini on haitallinen lääke väärinkäytettynä, Aaltonen kertoo.

Väärinkäytettynä tulehduskipulääkkeet saattavat Aaltosen mukaan altistaa esimerkiksi vatsan limakalvohaavaumille, jotka voivat pahimmillaan johtaa sisäisiin verenvuotoihin. Lisäksi sydänvaivoista kärsiville lääkkeet voivat lisätä sydänpysähdyksen riskiä jopa 30 prosentilla. 

– Ja sitten parasetamoli on sellainen, että se aiheuttaa maksahaittoja ja -vaurioita, jotka ovat pysyviä. Nämä ovat nyt ehkä ääripäitä.

Kaikki lääkkeet eivät sovi yhteen

Aaltosen mukaan veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet ovat tyypillisimpiä, jotka eivät sovi käytettäväksi yhdessä tulehduskipulääkkeiden, kuten ibuprofeenin, kanssa. 

– Joillakin ihmisillä saattaa tulla sisäisiä verenvuotoja ihan normaaliannoksilla, jos heillä on esimerkiksi toinen lääke, joka ei ole yhteensopiva ibuprofeiinin kanssa.

Apteekkarilehden mukaan yleisimmät väärinkäytetyt itsehoitolääkkeet ovat yskänhoitolääkkeet, nenän limakalvoja supistavat tipat ja sumutteet, kipulääkkeet ja flunssalääkejuomat. Lisäksi tyypillinen virhe on nenäsumutteiden ja vatsan toimintaan vaikuttavien lääkkeiden pitkittynyt käyttö.

– Sitten on näitä lääkevoiteita, joita saatetaan käyttää varmuuden vuoksi. Laitetaan antibiootteja haavaan, joka ei ole tulehtunut tai kortisonia sieni-ihottumaan.

Aaltonen muistuttaa, että lääkkeet sisältävät voimakkaasti vaikuttavia aineita. 

– Ilman reseptiä saatavat lääkkeet ovat myös lääkkeitä, jolloin pitää punnita myös niiden hyödyt ja haitat.

Aaltonen kertoo, että apteekin henkilökunta osaa auttaa lääkkeiden turvallisen käytön arvioinnissa ja neuvoa, mikäli itsehoitolääkkeiden oikeanlainen käyttö mietityttää.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja