Kaikkiin vaivoihin särkylääkkeet eivät auta – voivat heikentää useiden lääkkeiden tehoa

Kaikkiin vaivoihin särkylääke ei auta, ja joidenkin lääkkeiden tehoa se voi jopa heikentää.

Jalkaa särkee, polvea särkee. Kuukautiset alkavat. Särkylääkkeiden käytölle on monia syitä. Ison Omenan Oma Lääkärisi -aseman vastaavan lääkäri Patrik Währnin mukaan suomalaiset käyttävät paljon särkylääkeitä.

– Reseptillä ostettavia lääkeitä käyttää noin miljoona suomalaista vuosittain, lisäksi tulevat ilman reseptiä ostettavat lääkkeet.

Yleisimpiä syitä särkylääkkeen syömiselle ovat Währnin mukaan tuki-ja liikuntaelinten kivut.

– Nämä voivat olla kulumista johtuvia, kuten esimerkiksi lonkan tai polven nivelrikko. Selkä ja niska-hartiakipujen hoidossa lääkkeiden käyttö on tavallista. Sekä vammoista johtuvat kivut, kuten lihasrevähtymä. Tavallista on myös käyttö päänsärkyyn ja esimerkiksi kuukautiskipuihin, Währn sanoo.

"Tulehduskipulääkkeet heikentävät usean verenpainelääkkeen tehoa"

Kaikkiin vaivoihin särkylääke ei auta. Niitä ei kannata käyttää ylävatsakipuihin tai minkäänlaiseen epäselvään vatsakipuun.

– Särkylääkkeiden teho on huono ja heikkenee ajan myötä pitkäaikaisissa hermokivuissa, Währn kertoo.

Koska hyvin tuttuja särkylääkkeitä on kätevä ostaa apteekista, harva tulee ajatelleeksi niiden haittavaikutuksia, tai mahdollisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

– Tulehduskipulääkkeet heikentävät usean verenpainelääkkeen tehoa sekä lisäävät sydäninfarktin vaaraa. Nämä haitat ilmenevät pitkäaikaisessa käytössä. Jos sairastaa astmaa ja on aspirinille allerginen, niin mikä tahansa tulehduskipulääke saattaa aiheuttaa astmaoireita, Währn kuvaa.

Käsikauppa-särkylääkkeiden ja reseptillä saatavien migreenilääkkeiden yhteiskäytöstä sen sijaan ei ole haittaa.

– Yhteiskäyttö on jopa suotavaa, niin, että migreenin ensioireisiin käyttää parasetamolia tai tulehduskipulääkettä, mutta jos siitä huolimatta tulee kova migreenikohtaus, niin siihen voi käyttää reseptillä saatavaa migreenilääkettä, kuten sumatriptaania.

Särkylääkkeiden lisäksi erilaisilla luontaistuotekaupan ravintolisillä ja kasvisuutteilla voi olla yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa.

– Yleisin näistä on mäkikuisma, jolla on yhteisvaikutuksia lähes 300 eri lääkkeen kanssa, Währn sanoo.

– Yleensäkin on hyvä muistaa, että kaikilla tuotteilla, joilla on jokin vaikutus, on myös sekä haitta- ja yhteisvaikutuksia. Lääkkeiden osalta nämä on tutkittu ja myös harvinaiset, esimerkiksi yhdelle kymmenestä tuhannesta hengestä tulevat haitat, tulevat tietoon. Luontaistuotteiden kohdalla tehoa ja haittoja ei ole mitenkään tutkittu, joten yksilö pelaa siinä aina ”venäläistä rulettia” omalla terveydellään, kun käyttää niitä.

 

***

Särkylääkkeistä selvinnyt uusia riskejä 9:23

Lue myös:

    Uusimmat