Lääkkeiden saatavuushäiriöistä ilmoittaminen uudistuu – kattavammat tiedot ja uudet hakukoneet julkaistaan Fimean nettisivuilla

Lääkepula ei hellitä - Rintasyöpälääkkeissä saatavuusongelmia 11:02
Lääkkeiden saatavuusongelmia käsiteltiin Huomenta Suomessa elokuun lopulla.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea alkaa kerätä huomisesta alkaen tietoja lääkkeiden saatavuushäiriöistä uudistetulla tavalla. Samalla Fimea kehittää saatavuushäiriöistä tiedottamista.

Fimean mukaan muutoksissa on otettu huomioon ilmoituskäytäntöjä yhdenmukaistavat ohjeet, jotka EU:n lääkevalvontaviranomaiset ovat yhteistyössä suunnitelleet.

Lääkkeiden myyntiluvanhaltijoiden tulee jatkossa kertoa tekemissään ilmoituksissa enemmän taustatietoja häiriötilanteesta. Tämä helpottaa muun muassa viranomaistyötä.

Fimea uusii myös verkkosivuillaan olevan lääkehaun, missä saatavuushäiriöt tulevat näkyviksi. Suoran linkin takaa saa tarkempia tietoja poikkeustilanteesta, kuten arvioidun keston.

Uudistus toteutetaan asteittain lokakuun alusta alkaen, ja sen pitäisi valmistua vuodenvaihteessa, Fimea kertoo.

Fimea julkaisee tällä hetkellä myyntiluvanhaltijoiden ilmoitukset tilapäisistä saatavuushäiriöistä verkkosivuillaan pdf-muodossa. Saatavuushäiriölomakkeiden ja niiden liitetiedostojen julkaiseminen luetteloina verkkosivuilla lakkaa, kun uusi lääkehaku ja saatavuushäiriöhaku on saatu käyttöön.

Saatavuushäiriöille oma hakukone

Saatavuushäiriötietoja on mahdollista hyödyntää laajemmin, kun ne ovat käytettävämmässä muodossa. Häiriötiedot ovat jatkossa entistä paremmin lääkettä määräävien ja toimittavien terveydenhuollon ammattilaisten saatavilla käytännön työssä.

Kattavampi tiedotus auttaa myös, jos lääkevarastot uhkaavat loppua apteekeista. Silloin muut lääkeyritykset pystyvät varautumaan tietyn lääkkeen vähenemiseen ja lisäämään omia toimituksiaan.

Samoin lääkettä käyttävät voivat saada tietoa aiempaa helpommin. Fimean saatavuushäiriöitä käsittelevälle sivulle tulee oma hakukone, jonka avulla voi etsiä tiettyjä tuotteita tai vaikuttavia aineita ja niihin liittyviä saatavuustietoja.

STT uutisoi aiemmin, että häiriöt lääkkeiden toimituksissa ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Viime vuonna ilmoituksia tehtiin reilut 1 200, kun vielä vuonna 2011 ilmoituksia tuli alle sata. Tänä vuonna määrä noussee yli 1 200:n. 

Lue myös:

    Uusimmat