Lääketieteen opiskelija kohtasi yllättäen ystävänsä ruumiin anatomian opetuksessa Nigeriassa

BBC:n saamien tietojen mukaan nigerialainen lääketieteen opiskelija Enya Egbe ryntäsi itkien ulos luokasta kesken anatomian tunnin 15 vuotta sitten. Opetuksessa oltiin leikkelemässä Egben ystävän ruumiista.

– Olimme käyneet yhdessä klubilla. Nyt hänen rinnassaan oli kaksi luodinreikää, Egbe kertoo BBC:n haastattelussa.

Vartija oli pidättänyt Egben ystävän kolmen muun kanssa illanvietossa, minkä jälkeen ystävän omaiset olivat etsineet tätä. Kokemuksensa jälkeen Egbe otti yhteyttä omaisiin ja kertoi, mitä oli tapahtunut.

Perimättömät ruumiit päätyvät opetuskäyttöön

Nigerian lain mukaan perimätön ruumis valtion ruumishuoneilla voidaan lahjoittaa lääketieteen oppilaitoksille. Myös kuolemaantuomittujen rikollisten ruumiit voidaan vastaavasti lahjoittaa opetuskäyttöön.

Yli 90 prosenttia Nigeriassa lääketieteen hyväksi annetuista ruumiista on paikallisen poliisin tappamia rikollisia.

Egben järkyttävä löytö on esimerkki myös poliisiväkivallasta.

Moni on vaatinut Nigeriassa poliisin rikollisuudenvastaisen erikoisjoukon Sarsin (Special Anti-Robbery Squad) lopettamista, kun video erikoisjoukkojen kuoliaaksi ampumasta nuoresta miehestä vuoti nettiin viime vuonna. Tunnuslause #EndSars on noussut Twitteristä Nigerian kaduille mielenosoituksiin.

Monen poliisin erikoisjoukkoja vastustavan läheiset ovat joutuneet vartijan pidättämiksi. Läheisistä ei ole sen jälkeen enää kuultu.

Nigerian poliisin tiedottajan Frank Mban mukaan kadonneet ihmiset olivat aseistautuneita ryöstäjiä, jotka kuolivat poliisia vastaan käydyssä tulitaistelussa. Mba ei ollut tietoinen, että poliisi olisi antanut tulitaistelun uhreja lääketieteen opetukseen.

Uhrien omaiset jäävät usein epätietoisuuteen

Lainvoimaisissa teloituksissa omaiset saavat hakea ruumiin määräaikaan mennessä, mutta poliisiväkivallan uhrien omaiset eivät jäävät epätiedottomiksi uhrien kohtalosta ja ruumiiden loppusijoituksesta.

Egben löytö lääketieteen luokasta oli ainoa keino, jolla hänen ystävänsä sai asiaankuuluvan hautauksen.

Egbe traumatisoitui tapahtuneesta ja jätti opiskelut viikoiksi. Hän kuitenkin valmistui koulusta luokkatovereitaan vuoden myöhemmin. Nykyään hän opiskelee sairaalalaboratoriossa Delta osavaltiossa Nigeriassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja