Lääketieteellisen sähköinen valintakoe nosti selvän piikin Googlen hakukoneeseen – professorin mukaan vilppihuolta ei ole: "Se mahdollisuus oli tiedossa"

Lääketieteellisten alojen valintakokeiden ensimmäinen sähköinen valintakoeosuus järjestettiin tänään. Valintakoe näkyi myös Googlen hakukoneessa, sillä kokeessa esiintyneiden termien hakumäärissä nähtiin huomattavia piikkejä. Itä-Suomen yliopiston professorin mukaan vilpillä ei tässä kokeessa kuitenkaan pitkälle pötkitty. 

Tyreotropiini, FSH, Kadmium. 

Tässä vain muutamia esimerkkejä termeistä, joita googlattiin tänään erityisen ahkerasti muihin päiviin verrattuna.

Muutos näkyi Google-hakuja mittaavassa Google Trendsissä juuri lääketieteellisten alojen sähköisen valintakokeen välisenä aikana kello 9 ja 11 välillä aamulla. 

Valintakoeuudistus on heikentänyt monen hakijan mahdollisuuksia saada opiskelupaikka. Neljättä kertaa yliopstoon hakevan 22-vuotiaan Iinan asema on huonontunut vuosi vuodelta. Katso video: 

Korona kuristaa korkeakouluhakijoita – 22-vuotiaan Iinan asema on heikentynyt vuosi vuodelta 8:09

"Ei tullut yllätyksenä"

Kansallisen valintatoimikunnan puheenjohtaja, professori Jukka Pelkosen mukaan Googlessa näkynyt hakupiikki ei tullut valintakokeen suunnittelijoille yllätyksenä.

– Se mahdollisuus oli tiedossa. Kysymykset pyrittiin laatimaan sillä tavoin, että ne vaativat tiedon soveltamista eikä pelkästään sanojen googlettaminen antanut vastausta.

– Jos jotain hyötyä googlettamisesta onnistui saamaan, se on todella pieni osa kokonaisuudesta. Aikapaineistuksen takia tässä kokeessa ei myöskään ehtinyt paljoa lisätietoa hankkimaan, Pelkonen rauhoittelee.

Valintakoe kaksivaiheinen koronan takia

Koronavirusepidemian vuoksi lääketieteellisten alojen perinteinen valintakoevalinta järjestettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti kaksivaiheisena.

Ensimmäisen vaiheen sähköisessä tentissä parhaiten onnistuneita hakijoita valitaan myöhemmin kesäkuussa järjestettävään valvottavaan valintakokeeseen. Pelkosen mukaan viimeistään tämä karsii kaiken vilpin.

– Hallintolain mukaisesti kerroimme tietysti etukäteen hakijoille, että yhteistyön tekeminen, materiaalin välittäminen eteenpäin tai ulkoisen informaation käyttö on vilppiä ja voi johtaa kokeen hylkäämiseen.

Sähköisessä valintakokeessa käytetty vilppi on kuitenkin hankalasti todistettavissa oleva asia, eikä vilpin mahdollisuutta voida siksi ottaa huomioon arvostelussa.

– Hyöty muodostaa niin pienen osuuden kokeesta, Pelkonen selittää.

Hakija on itse vastuussa yhteyksien toimimisesta

Noin 7400 hakijan tekemä sähköinen valintakoe toimi Pelkosen mukaan muuten hyvin. Muutamia teknisiä ongelmia oli tullut yksittäisille hakijoille, mutta kaiken kaikkiaan hän on tyytyväinen järjestelyyn.

– Muutama tapaus on, joilla oli ollut ongelmia ja näitä pyritään selvittämään. Mistään yleisestä toimintahäiriöstä ei ole tullut tietoa.

Pelkosen mukaan jokainen sähköiseen valintakokeeseen osallistunut hakija on itse vastuussa tietoliikenneyhteyksiensä toimivuudesta ja järjestelmien yhteensopivuudesta kokeeseen. Hitaan verkkoyhteyden takia koetta ei siis voi uusia.

Toisen vaiheen valintakoe on valvottu

Valintamenettelyn seuraava osuus eli valvottu valintakoe järjestetään kaikkiin jatkoon päässeiden hakijoiden kesken 10. kesäkuuta.

– Siihen valitaan kaksinkertainen määrä ihmisiä lopullisiin valittaviin paikkoihin verrattuna, joten se koe vaatii todellista osaamista, Pelkonen sanoo.

Aloituspaikkoja on valtakunnallisesti lääketieteeseen yhteensä 725 ja hammaslääketieteeseen 180. Helsingin eläinlääketieteeseen on 68 aloituspaikkaa.

Paikoista yhteensä 731 on jo täytetty todistusarvosanoihin perustuvalla valinnalla, ja jaossa on vielä 242 paikkaa näille aloille. 

Lue myös:

    Uusimmat