Mainos

Lääkäriarvio: Irakin sodassa kuolisi satoja tuhansia siviilejä

Lääkärit vetoavat Irakin sotaa vastaan. Tuoreen raportin mukaan sotatoimissa kuolisi satoja tuhansia ihmisiä, joista suurin osa siviilejä. Lisäksi sodasta seuraisi nälänhätää, kulkutauteja ja suuria pakolaisvirtoja.

Lääkärin sosiaalinen vastuu -järjestö luovutti tänään ulkoministeri Erkki Tuomiojalle raportin mahdollisen Irakin sodan terveysvaikutuksista.

Turkin ja Irakin rajalla varaudutaan Irakin sodan alkamiseen. Turkin Punainen puolikuu on pystyttänyt jo 200 telttaa Irakista tulevia pakolaisia varten. Suuri pakolaistulva onkin yksi sodan todennäköinen seuraus.

Terveysalan ammattilaisten laatiman raportin mukaan Irakin sota olisi humanitaarinen katastrofi. Sodassa kuolisi satoja tuhansia ihmisiä, joista suurin osa siviilejä. Jos sodassa käytettäisiin ydinaseita, uhrien määrä nousisi jopa neljään miljoonaan.

Sodasta seuraisi nälänhätää, kulkutauteja ja suuria pakolaisvirtoja. Myös sisällissota Irakissa olisi todennäköinen seuraus.

Irakin ruoka- ja terveydenhuolto perustuu nytkin pääosin ulkomailta tuotaviin avustuksiin, joiden loppuminen vaikeuttaisi tavallisten ihmisten asemaa entisestään.

- Ne on perheen elättäjiä, miehiä, joita sodassa kuolee. Se tarkoittaa koko perheen nälkäkuoleman uhkaa. Epidemiat leviää, lapsikuolleisuus kasvaa. Inhimilliset kärsimykset on suuret, jos sota syttyy, puheenjohtaja Kati Juva Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:stä kertoo.

Raportin vastaanottanut ulkoministeri pitää vielä rauhanomaista ratkaisua mahdollisena.

Jos sota kuitenkin syttyy, niin inhimilliset kärsimykset ovat sitä suuremmat, mitä pidempi sodasta tulee. Jos sodassa käytetään biologisia tai ydinaseita, tuhot moninkertaistuvat.

- Erittäin tärkeää olisi, että pystyttäisiin välttämään joukkotuhoaseiden käytön, mutta sota on sotaa, vaikka kuinka miettisi, miten vähentää kärsimystä. Että kyllä se ehkäisy olisi tässä olennainen ratkaisu, Juva painottaa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 05.02.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.