Lääkäri passitti kotiin – hieroja tunnisti aivohalvauksen oireet

Kymmenisen vuotta sitten Timo Markkula hakeutui lääkärin vastaanotolle, sillä hänen kehonsa vasen puoli puutui oudosti aika ajoin, ja puutumiskohtaukset alkoivat pikkuhiljaa vaikuttaa hänen työkykyynsä. Lääkärin mukaan kyse oli hermopinteestä, joten avuksi määrättiin fysikaalista hoitoa. Myöhemmin selvisi, että oireet viittasivat johonkin paljon vakavampaan.

– Muistan selvästi sen maanantain. Oli isänpäivän jälkeinen ilta, ja Timo kumartui selvittelemään jotakin tietokoneen piuhoja. Kun hän nousi ylös, vasen puoli hänen kasvoistaan roikkui oudosti, eikä hän pystynyt puhumaan. Kauhistuin ja soitin ambulanssin, vaimo Ella Markkula kertaa kymmenen vuoden takaisia tapahtumia.

Ambulanssin saapuessa Timon kasvot olivat jo entisellään ja puhekyky oli palannut, joten ensihoitajat eivät ottaneet potilasta kyytiin, mutta kehottivat kuitenkin hakeutumaan lääkäriin välittömästi. Niinpä Markkulat hyppäsivät autoon ja ajoivat sairaalan päivystykseen.

– Minut otti vastaan nuori naislääkäri, joka käytti tismalleen näitä sanoja, kun olin kuvaillut hänelle oireeni: "Minä en ymmärrä, mikä teillä on ollut. Menkää kotiin, ja jos se uusiutuu, tulkaa takaisin." Vielä silloin minulla itsellänikään ei ollut mitään käsitystä, mistä olisi voinut olla kyse, Timo kertoo.

Hierojan vastaanotolta sairaalaan

Timo Markkula palasi siis kotiin, ja seuraavana päivänä hän meni hierojan vastaanotolle, niin kuin terveyskeskuksessa oli aiemmin neuvottu. Hän kertoi hierojalle edellisen illan tapahtumista, jolloin hieroja ilmoitti, ettei tämä voinut hoitaa häntä.

– Hän sanoi arvaavansa mistä on kyse, ja passitti minut saman tien hoitolaitoksen alakerrassa olevalle yksityiselle lääkäriasemalle. Siellä minua jututti lääkäri, joka sattumoisin oli erikoistumassa neurologiaan. Mies tajusi heti, missä mennään, ja lähetti minut kiireesti Meilahden sairaalaan. Hän sanoi, että asia on vakava, ja toivotti tsemppiä matkaan, Timo selostaa.

Hengenlähtö lähellä

– Jos hieroja ei olisi lähettänyt minua osaavan lääkärin luo, olisin todennäköisesti halvaantunut kokonaan tai heittänyt henkeni, Timo Markkula huokaa.

Meilahdessa nimittäin selvisi, että hierojan ja yksityislääkärin arvelut pitivät paikkansa. Varjoainekuvauksissa miehen kaulavaltimosta löytyi tukos, josta irronut osa oli aiheuttanut edellisiltaisen kohtauksen. Jos tukos olisi lähtenyt kokonaan liikkeelle, seuraukset olisivat olleet kohtalokkaat.

Timo Markkula ihmettelee edelleen, miten on mahdollista, että sairaalan päivystävä lääkäri ei tunnista aivohalvauksen oireita. Hänen vaimonsa huomauttaa vieressä, että oireista kerrotaan nykyään tavallisille ihmisillekin niin, että jokainen varmasti osaa hakeutua hoitoon niiden osuessa kohdalle.

Studio55/Elina Rantalainen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja