Lääkäri luuli oireita revähdykseksi – kahden lapsen äiti kuoli päivää myöhemmin: "Emme toivo tätä tuskaa kenellekään"

Kahden lapsen äiti kuoli lontoolaisessa sairaalassa sen jälkeen, kun lääkärit luulivat verenmyrkytyksen oireita revähtäneiksi lihaksiksi, kertoo Evening Standard.

Vajaa vuosi sitten nelihenkistä brittiperhettä kohtasi suuri suru. Vaimo ja kahden lapsen äiti Shahida Begum, 39, kuoli Newhamin yliopistollisessa sairaalassa 10. heinäkuuta.

Viikkoa aiemmin Shahida oli saapunut töistä kotiin pahoinvoivana. Naista oksetti, huimasi, yskitti ja sattui. Oikeaan käteen nousi punaista ihottumaa. Yleislääkärin vastaanotolle 9. heinäkuuta hakeutunut Shahida sai diagnoosiksi lihasrevähdyksen ja hänet lähetettiin kotiin lääkkeiden kanssa.

Päivää myöhemmin Shahidan kunto romahti ja hänet kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan, jossa naisella huomattiin olevan verenmyrkytys. Samana päivänä Shahida sai kolme sydämenpysähdystä ja kuoli useiden elinten vaurioiduttua.

Kuolemansyytutkija päätteli, että Shahidan kuolema olisi todennäköisesti voitu välttää, jos hänet olisi kodin sijaan lähetetty jatkotutkimuksiin. Pääsyy Shahidan kuolemalle oli väärindiagnosoitu lihasrevähdys ja verenmyrkytyksen virheellinen seuranta.

Aviomies jäi yksin kahden lapsen kanssa


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Nyt aiemmin terveen ja aktiivisen Shahidan aviomies Mohammed Rahman varoittaa muita verenmyrkytyksen vaaroista. Lääkärit olivat vakuuttaneet, että Shahidan tila ei ollut hengenvaarallinen. Vakuutteluista huolimatta Mohammed jäi vaimonsa kuoleman jälkeen yksin kahden alle kouluikäisen lapsensa kanssa.

Shahidan terveyden romahtaminen tapahtui niin yllättäen, että Mohammedin on ollut vaikea ymmärtää, mitä oikein tapahtui.

– On edelleen vaikea ajatella, että vaimoni ja lasteni äiti olisi edelleen elossa, jos hänen oireensa olisi diagnosoitu nopeammin, Mohammed sanoo.

Hän toivoo, että lääkärit ottavat tapauksesta opiksi, jotta vastaavaa ei enää tapahdu yhdellekään perheelle. Mohammed suree, että hänen vaimonsa ei saanut nähdä lastensa kasvavan.

– Emme toivo tätä tuskaa kenellekään.

Verenmyrkytys vaatii nopeaa hoitoa

Verenmyrkytyksellä eli bakteremialla tarkoitetaan tilannetta, jossa verenkiertoon on päässyt infektion aiheuttava bakteeri, joka verenkierron välityksellä voi levitä koko elimistöön, määritteli infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen vuonna 2017 MTV Uutisille antamassaan haastattelussa.

Verenmyrkytyksen oireita voivat olla

  • yleiskunnon merkittävä heikkeneminen äkillisesti
  • korkea kuume tai alilämpö
  • pahoinvointi ja vatsakipu
  • tihentynyt hengitys
  • matala verenpaine
  • se, ettei ole koskaan ennen tuntenut itseään yhtä kipeäksi

Terveyskirjasto neuvoo artikkelissaan käymään lääkärin arviossa aina, kun sairastuu korkeaan kuumeeseen, jolle ei ole ilmiselvää syytä, esimerkiksi influenssaa. Verenmyrkytys vaatii ripeän antibioottihoidon aloittamisen. Jo muutaman tunnin viive potilaan hoitoon tulon jälkeen huonontaa eloonjäämisen mahdollisuutta.

Jos monielinvaurioksi kutsuttu reaktio käynnistyy, kuoleman todennäköisyys on 70 prosenttia hoidettiinpa potilasta miten tahansa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja