Lääkäri lähetyksessä: Leipä ja maito köyhää ravintoa

Studio55.fi-ohjelmassa vieraillut lääkäri Olli Sovijärvi uskoo ruokavaliolla olevan iso merkitys autoimmuunisairauksien puhkeamisessa.

Studio55.fi-ohjelman lähetyksessä vierailleen lääkäri Olli Sovijärven mukaan suomalaisten ruokavalio kaipaisi uudistamista. Hänen mukaansa muun muassa suomalaisten suosimat leipä ja maito eivät ole hyväksi terveydelle.

– Kuulostaa rajulta, mutta ne ovat aika heikkoravinteisia ja lisäksi niissä on haitallisia ravintoaineita, kuten gluteenia. Viljakasveilla on omia suojautumismekanismeja, että niitä ei syötäisi, mutta olemme oppineet manipuloimaan ja prosessoimaan tätä. Valitettavasti tämä aiheuttaa hirveitä terveydellisiä ongelmia suurelle osalle ihmisistä, Sovijärvi totesi lähetyksessä.

– Vilja ja maitotuotteet ovat suhteellisen köyhää ravintoa verrattuna kasvi- ja eläinkunnan tuotteisiin, joissa taas ei tyypillisesti ole minkäänlaisia haittaravinteita. Ainakin itse syön mieluummin niin, että saan runsaasti ravinteita, ja toisaalta vältän haitallisia ravinteita.

Sovijärvi katsoo asiaa evoluution näkökulmasta. Hän kehottaa pohtimaan, miten ihminen on kehittynyt ja että millainen ihmisen ruokavalio oli hyvin pitkään ennen maatalouskulttuurin syntymistä.

– Jos miettii suomalaista geeniperimää, olemme kaikista lähinnä metsästäjä- ja keräilijäperimää. Siedämme myös tästä aspektista huonosti pääasiallista nykyistä ruokavaliotamme. Katson että tämä on osittain syynä siihen, että ongelmia on kehittynyt.

Sovijärvi puhuukin paleoruokavalion puolesta.

– Siinä ruokavaliosta on kyse mahdollisimman ravinteikkaasta ja toisaalta mahdollisimman vähän antiravinteita sisältävästä ruuasta. Ajatellaan, että tämäntyyppinen ruokavalio sopii meille parhaiten ja omakohtaisen kokemukseni mukaan se sopii erittäin hyvin.

Klikkaa kuvaa ja katso lääkäri Olli Sovijärven haastattelu.

Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja