Mainos

Lääkäri kertoo pakolaisleirin kauhuista: Tuhansien Isisin seksiorjien mielenterveys on pilattu

Painajaisia, masennusta ja paniikkihäiriöitä. Irakilaisen pakolaisleirin terveydenhuollon lääkäri on nähnyt, miten Isisin karmaisevat teot tuhoavat uhreiksi joutuneiden naisten ja tyttöjen mielen.

Lääkäri Ali Muthanna kertoo The Guardianissa kokemuksistaan pohjoisirakilaisen pakolaisleirin terveysklinikalla. Leirillä asuu 18 500 ihmistä, joista puolet on alle 18-vuotiaita.

Pienen kaupungin kokoisen leirin ainoalla klinikalla käy 450 potilasta päivittäin. Osa hoidettavista potilaista on naisia ja lapsia, jotka ovat joutuneet Isisin kaappaamiksi ja hyväksikäyttämiksi, mutta onnistuneet pakenemaan. Heitä on pidetty kuukausia vankilassa, hakattu, kidutettu ja raiskattu päivittäin. Nuorimmat tytöt ovat olleet vain 9-vuotiaita.

Mathannan mukaan nämä uhrit voivat kaikkea muuta kuin hyvin. Sodan ja seksuaalisen hyväksikäytön kauhujen lisäksi he ovat kaukana kotoaan, oudossa ympäristössä ja ilman läheistensä tukea.

– Monella on takanaan valtavasti traumaattisia kokemuksia, mistä johtuen vaikea traumaperäinen stressireaktio on heillä yleistä, Mathanna kirjoittaa.

Hän kertoo näkevänsä työssään tyttöjä, jotka kärsivät vakavasta masennuksesta, ahdistuksesta, paniikkikohtauksista, päänsäryistä ja pahoinvoinneista. Lapset näkevät poikkeuksetta painajaisia eivätkä he osaa kommunikoida tai keskittyä.

– Uhreilla menee vuosia toipua niistä kauheuksista, mitä Isis on heille tehnyt. Mutta minä ja kollegani emme luovuta ennen kuin heidän tarpeensa on hoidettu kuntoon.

Keskustelu suljettu asiattoman kommentoinnin vuoksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.