Mainos

14-vuotias tyttö murhattiin al-Holin leirillä - syyksi epäillään kasvohunnusta luopumista

9:57
SPR otti 4.7.2019 kantaa Al-Holin leirillä olevien Isis-naisten ja -lasten kohtaloon – leirillä tuhannet lapset sairastavat

Hengiltä kuristetun tytön kuoleman syyksi väitettiin ensin onnettomuutta, kertoo Washington Post. Murhan syyksi epäillään tytön aikeita luopua niqabista eli kasvohunnusta.

Syyriassa al-Holin pakolaisleirissä murhattiin 14-vuotias tyttö, kirjoittaa Washington Post. 14-vuotias tyttö murhattiin, koska hän halusi luopua niqabista. Tekoon syyllistyneet ovat lehden mukaan todennäköisesti leirin sisällä Isisiä fanaattisesti kannattavia naisia, jotka hallitsevat leiriä pelolla ja väkivallalla. 

Kuolleen tytön äiti kertoi leirin avustustyöntekijöille tytön liukastuneen ja pudonneen. Lääkäreiden mukaan tytön niska oli murtunut kolmesta kohtaa. Lisäksi valokuvien ja lääketieteellisten tutkimusten mukaan tyttöä oli ensin hakattu ja sitten hänet oli kuristettu. Nyt uskotaan, että kuolema ei ollut vahinko, vaan henkirikos.

14-vuotias azerbaidžanilaistyttö oli asunut aiemmin äitinsä kanssa Isisin kalifaatissa ennen leirille joutumistaan. Tyttö oli kertoman mukaan ehdottanut luopumista mustasta niqabistaan eli kasvohunnusta, jota konservatiivit musliminaiset käyttävät.

Leiri fanaattisten Isis-naisten hallussa

Noin 20 000 kalifaatin alla elänyttä naista ja 50 000 lasta pidetään vaikeissa olosuhteissa leirissä, jota ylläpitää ja vartioi 400 Yhdysvaltain tukemaa kurdia.

Kun Isis-taistelijat ovat vangittuina muualla, joukko Isisia kannattavia naisia on ottanut al-Holin leirin sisällä uudelleen käyttöön Isisin säännöt. Naiset hallitsevat leiriä väkivallalla ja pelolla. 

Washington Postin mukaan naiset ovat murhanneet ja pahoinpidelleet muita naisia sekä puukottaneet keittiöveitsillä useita leirin kurdivartijoita. Tiedot perustuvat neljäntoista haastatellun ihmisen kertomuksiin, jotka kuvasivat leirin sisällä kasvavaa vihaa, väkivaltaa ja fanaattisuutta. Nämä neljätoista halusivat turvallisuussyistä esiintyä nimettöminä, mutta lehden mukaan heidän joukossaan on leirin asukkaita, avustustyöntekijöitä sekä kurdien viranomaisia.

Lääkintäviranomaisten mukaan leirillä murhattiin myös raskaana ollut indonesialaisnainen sen jälkeen, kun hän oli puhunut länsimaiselle medialle. Valokuvien perusteella häntä oli ruoskittu.

Leirin olosuhteet ovat epätoivoiset

Lehden mukaan leirillä viemärivesi vuotaa telttoihin ja asukkaat juovat vettä säiliöistä, joissa on matoja.

Leirin asukkaat on eroteltu kansallisuuksien mukaan. Suurin osa on syyrialaisia ja irakilaisia. Kaikkein radikaaleimmat, noin 9000 ihmistä, on erotettu aidalla. Tällä alueella on arabeja, aasialaisia, afrikkalaisia ja eurooppalaisia.

Olosuhteiden jatkuvasti huonontuessa leirin asukkaat pysyvät epävarmuuden tilassa. Osa naisista haluaa palata kotimaahansa, mutta harvat maat ovat innokkaita ottamaan heidät takaisin. Myös Suomi ei ole tehnyt päätöstä asiasta. 

Avustusjärjestöt vetoavat kansainväliseen yhteisöön ratkaisun saamiseksi. Järjestöjen mukaan varsinkin al-Holin leirillä asuvat lapset ovat jatkuvasti väkivallan uhan alla ja syvästi traumatisoituja. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja