Mainos

Laajoja sinilevälauttoja Suomenlahdella

Suomenlahdella on havaittu kesän ensimmäiset sinilevien pintaesiintymät. Rajavartiolaitoksen lentäjien mukaan sinilevälautat ulottuvat avomerellä Tammisaaren edustalta aina Kotkaan asti.

Jo maanantaina rajavartiolaitos havaitsi pintaveteen sekoittuneita sinileviä keskisellä Suomenlahdella. Levähiutaleita havaittiin tällöin halkaisijaltaan kahden kilometrin alueella. Vähäisiä määriä sinilevää havaittiin myös Saaristomerellä.

Rannikolta runsaita sinileväesiintymiä ei toistaiseksi ole löytynyt. Vielä viime viikolla voimakkaat tuulet sekoittivat vedessä olevia sinileviä paksumpaan vesikerrokseen. Tuulten tyynnyttyä sinileviä on kuitenkin alkanut kertyä myös veden pinnalle.

Pintaveden lämpötila on Suomenlahdella kohonnut 16-18 asteeseen, mikä osaltaan edistää levien kasvua. Sinilevälajistoa on toistaiseksi hallinnut myrkytön Aphanizomenon-sinilevä. Myrkyllisiä sinileviä viime viikkojen näytteissä on ollut vain vähän.

Sinilevien valtaamassa vedessä ei kannata uida. Leväpitoista vettä ei saa käyttää myöskään löylyvetenä. Sinilevämyrkyille erityisen herkkiä ovat lapset. Tavallisia oireita ovat silmien kirvely, ihon kutina ja flunssaoireet.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.