Mainos

Laaja ihmisoikeusraportti julki: Amnesty moittii Suomea kovin sanoin

1:49

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International moittii vuosiraportissaan Suomea alaikäisten ja naisten kohtelusta. Järjestö varoittaa, että Euroopassa turvapaikanhakijatilanne on vaarantanut ihmisoikeuksien aseman demokratian kulmakivenä. 

Amnestyn tuoreen vuosiraportin mukaan maailmalla on käynnissä salakavala ihmisoikeudet kyseenalaistava kehitys. Järjestö kirjoittaa, että ihmisoikeuksien lisäksi vaarassa ovat myös niitä suojelevat instituutiot. 

Raportin mukaan YK:n ihmisoikeuselimet, Kansainvälinen rikostuomioistuin sekä Euroopan neuvoston kaltaiset alueelliset ihmisoikeuksia puolustavat instituutiot ovat joutuneet omia ihmisoikeusongelmiaan peittelevien valtioiden heikentämiksi.

Vaarantuminen näkyy alirahoituksena sekä suoranaisina hyökkäyksinä näitä instituutioita vastaan. Raportin mukaan monet valtiot väittävät häpeilemättä ihmisoikeuksien suojelemisen olevan uhka turvallisuudelle, laille ja järjestykselle sekä ”kansallisille arvoille”.

– Ihmisoikeusjärjestelmä kyseenalaistetaan nyt maailmalla entistä voimakkaammin. Myös Suomessa on kuultu yhä enemmän puheenvuoroja, joissa kansainväliset sopimukset ja ihmisoikeudet asetetaan kyseenalaisiksi, Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Niina Laajapuro sanoo.

Viime vuonna ainakin 3 700 pakolaista ja siirtolaista kuoli vuonna 2015 pyrkiessään Eurooppaan.

Myös Suomelle moitteita

Suomea vuosiraportti arvostelee riittämättömistä toimista naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisessa työssä.

Suomessa astui elokuussa voimaan naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastainen Istanbulin sopimus, mutta monet sopimuksen vaatimista konkreettisista toimista ovat yhä toteuttamatta.

Suomessa ei ole esimerkiksi riittävästi turvakoteja tai ympärivuorokautista auttavaa puhelinta väkivallan uhreille.

– Itseäni jaksaa ällistyttää, miten hitaasti naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ etenee Suomessa. Ongelman laajuus ja sen ratkaisemiseksi tarvittavat keinot ovat olleet jo pitkään hyvin tiedossa, mutta resurssit tähän työhön ovat täysin alimitoitetut.

– Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisesta työstä puhutaan aina kauniisti juhlapuheissa, mutta nyt tarvittaisiin vihdoinkin riittävästi rahaa ja konkreettisia toimia, Laajapuro sanoo.

Lasten ja transihmisten kohtelu ontuu

Raportti arvostelee Suomea myös turvapaikanhakijalasten säilöönotosta.

Kesällä 2015 voimaan astuneessa laissa kiellettiin Suomessa yksin olevien alle 15-vuotiaiden lasten säilöönotto kaikissa tilanteissa.

Rajoitus ei kuitenkaan ole riittävä, sillä 15–17-vuotiaat lapset voidaan yhä ottaa säilöön maasta poistettaessa. Myös lapsiperheitä voidaan edelleen ottaa säilöön.

Raportti muistuttaa myös, että Suomen translaki loukkaa transihmisten ihmisoikeuksia.

Jos henkilö haluaa muuttaa henkilötodistuksen sukupuolimerkinnän omaa sukupuoli-identiteettiään vastaavaksi, häneltä vaaditaan muun muassa todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä, lääketieteellistä selvitystä sekä täysi-ikäisyyttä.

Amnestyn listaamia esimerkkejä hyökkäyksistä ihmisoikeuksia ja ihmisoikeusjärjestelmää vastaan eri puolilta maailmaa:

Britannia: Kiihdytti massavalvontaa verkossa terrorismin vastaisten toimien nimissä. Yritti luikerrella eroon Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen valvonnasta.

Egypti: Pidätti tuhansia ihmisiä ”kansallisen turvallisuuden” nimissä. Pitkitti satojen ihmisten pidätyksiä nostamatta syytteitä tai aloittamatta oikeudenkäyntiä. Tuomitsi satoja kuolemaan.

Israel: Jatkoi Gazan sotilaallista saartoa ja näin ollen Gazan 1,8 miljoonan asukkaan kollektiivista rankaisemista. Epäonnistui palestiinalaishallinnon lailla YK:n vaatimien uskottavien tutkimusten toteuttamisessa Gazan vuoden 2014 konfliktin aikana tapahtuneista sotarikoksista.

Saudi-Arabia: Iski julmasti hallinnon arvostelijoita ja uudistusten puolestapuhujia vastaan. Syyllistyi sotarikoksiin johtaessaan ilmaiskuja Jemenissä sekä esti yritykset aloittaa YK-johtoinen selvitys sodan osapuolten teoista.

Syyria: Tappoi tuhansia siviilejä suorilla sekä umpimähkäisillä iskuilla muun muassa tynnyripommeilla sekä kidutuskeinoilla vankiloissa. Asetti siviilien asuttamia alueita pitkiin saartoihin ja esti kansainvälisen avun pääsyin nääntyville siviileille.

Unkari: Sulki rajansa tuhansilta hädänalaisilta pakolaisilta sekä vaikeutti alueellisia yrityksiä etsiä yhteisiä ratkaisuja pakolaistilanteeseen.

Venäjä: Käytti ylimalkaisesti kansallista turvallisuutta ja ääriliikkeiden vastaista lainsäädäntöä sortotoimiin. Yritti hiljentää kansalaisyhteiskuntaa. Kiisti häpeämättömästi siviiliuhrit Syyriassa sekä esti YK:n turvallisuusneuvoston toimet Syyrian suhteen.

Yhdysvallat: Guantánamon pidätyskeskus jatkoi toimintaansa. Yhdysvallat ei ole saattanut vastuuseen niitä, jotka olivat vastuussa terrorismin vastaisen taistelun nimissä tapahtuneesta kidutuksesta ja tahdonvastaisista katoamisista.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja