Amnesty: Talebaniin naisiin ja tyttöihin kohdistamaa sortoa tutkittava rikoksena ihmisyyttä vastaan

Taleban romutti naisten oikeudet, millaista tukea tarvitaan? 9:07
Taleban romutti naisten oikeudet, millaista tukea tarvitaan?

Taleban-hallinnon naisiin ja tyttöihin kohdistamia rajoituksia ja sortoa Afganistanissa pitää tutkia rikoksena ihmisyyttä vastaan, vaatii ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestön ja Kansainvälisen juristikomission yhteisessä raportissa todetaan myös, että jokaisen Afganistanista pakenevan naisen ja tytön täytyy saada kansainvälistä suojelua pakolaisena.

Raportin mukaan Afganistanissa tapahtuva naisten ja tyttöjen elämän rajoittaminen, sieppaukset, mielivaltaiset pidätykset, kidutus ja muu epäinhimillinen kohtelu täyttävät sellaisen vainon tunnusmerkit, jotka luokitellaan rikokseksi ihmisyyttä vastaan.

Raportti perustuu Amnestyn, muiden kansalaisjärjestöjen sekä YK:n viranomaisten elokuun 2021 ja tammikuun 2023 välisenä aikana tekemiin tutkimuksiin, Amnesty kertoo.

Raportissa Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) syyttäjiä kehotetaan tutkimaan myös sukupuoleen perustuvaa vainoa muiden käynnissä olevien tutkimusten ohella.

Järjestöt vetoavat myös kaikkiin muihin valtioihin, jotta rikoksiin syyllistyneet Taleban-hallinnon edustajat saataisiin vastuuseen.

– Rikoksen laajuus vaatii muilta mailta paljon vankempia toimia kuin mitä tähän saakka on nähty. Sukupuoleen kohdistuvan vainon on loputtava, sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Pargol Miraftabi tiedotteessa.

Opiskelu kielletty naisilta, matkoille saattaja

Taleban on valtaannousunsa jälkeen kieltänyt naisia työskentelemästä valtaosassa työpaikoista. Naisilta ja tytöiltä on kielletty myös opiskelu alakoulun jälkeen. Lisäksi naiset on määrätty pysymään kotona, ellei poistuminen ole välttämätöntä.

Hallinnon asetuksien mukaan pidemmillä matkoilla naisella tulee olla mukanaan miespuolinen perheenjäsen tai saattaja.

Raportin mukaan nämä sekä lukuisat muut käytännöt ovat vastaan lukemattomia kansainvälisiä sopimuksia, joihin myös Afganistan on sitoutunut.

Amnestyn mukaan naisia ja tyttöjä on pidätetty mielivaltaisesti niin kutsuttujen moraalirikosten takia: esimerkiksi siksi, ettei heillä ole miespuolista saattajaa tai että he ovat osallistuneet rauhanomaiseen mielenosoitukseen.

"Suomen toimet ovat jo pitkään olleet riittämättömät"

Suomessa Maahanmuuttovirasto katsoo, että kaikki afganistanilaiset naiset ja tytöt ovat Afganistanissa vaarassa sukupuolensa perusteella, joten kaikilla turvaa hakevilla afganistanilaisilla naisilla ja tytöillä turvapaikan edellytykset täyttyvät

Turvapaikkaa voi kuitenkin hakea vain Suomen rajalta, Amnesty huomauttaa.

– Olisi tärkeää, että Suomi edistäisi aktiivisemmin afganistanilaisten turvaan pääsyä. Suomen toimet ovat jo pitkään olleet riittämättömät. Maahanmuuttoviraston linjaus ei yksin riitä auttamaan naisia ja tyttöjä pakoon vaaralliseksi vankilaksi muuttuneesta Afganistanista, Miraftabi sanoo tiedotteessa.

Taleban kiristää rajoituksia naisia kohtaan, kun muu maailma seuraa Ukrainaa 11:28
Taleban kiristää rajoituksia naisia kohtaan, kun muu maailma seuraa Ukrainaa

Lue myös:

    Uusimmat