Mainos

Kyyttö ottaa 10 metrin spurtteja Tuusniemellä

1:54

Nyt se on todistettu lopullisesti – alkuperäisrotuihin kuuluva kyyttö -lehmä vetää kärryjä siinä missä suomenhevonenkin.

Petäismäen tilalla Tuusniemellä Pohjois-Savossa kyytön kyytiin hypätään viikottain. Tilan neljästä lapsesta nuorin Suvi Keinänen on kouluttanut 2,5-vuotiaan Kyytöksi ristityn lehmänsä vetämään kärryjä ja tarpeen mukaan muitakin vetopelejä.

– Mulla on noita Länsi-Suomen karjoja ennestään niin sitten minä halusin kyytön Itä-Suomen karjasta. Se vaan tuli kun mulla on nuo hevoset, että voisko sammaa soveltaa sitten lehmiin, Suvi kertoo.

Virallisesti rattaita vetävä vaaleaverikkö on Maitohovin Kastehelmi. Se syntyi Vesannolla, josta Suvi kävi sen Tiia-siskonsa kanssa hakemassa, äidin luvalla tietysti.

– Aluksi se oli niinku maidontuotantoon, mutta eihän siitä oo siihen, niin nyt se on maskottina ja ajjoo varten.

Kyyttö on vetänyt kärryjä nyt pari vuotta. Pisimmät lenkit ovat kerrallaan muutaman kilometrin. Usein Kyyttö innostuu kunnon spurttiin.

Mikä on huippunopeus, oletko mitannut?

– En ole mitannut. Kyllä se aika noppeeta pääsee. Ottaa semmosia 10 metrin laukkoja, spurtteja. Jos jaksaa, Suvi nauraa.

Kyytön nuori hoitaja on hurahtanut lehmiinsä perusteellisesti. Hän on perustanut Facebookiin oman ryhmän otsikolla Suvin Suomenkarja. Siellä faneille kerrotaan Kyytön kuulumisia ja Länsi-Suomen karjan merkkitapahtumista.

Raportoitavaa riittääkin, sillä tilalla on noin 80 lypsylehmää uudenkarheassa navetassa. Kaikki perheen lapset tuntuvat olevan kiinnostuneita jatkamaan tilaa.

Perjantaina Kyytön elämässä tapahtui dramaattisia asioita. Aamulla siltä vierotettiin ensimmäinen vasikka ja päivällä pihaan ajoi Kymmenen Uutisten toimittaja. Kameralle Kyyttö jaksoi poseerata surusta huolimatta.

– Vähän se huutelee ja ammuu sitä vasikkaa. Pari päivää siinä menee, Suvi tietää.

Sonnivasikka pääsi toiselle tilalle tilasonniksi.

– Taisi siellä jo neljä morsianta sitä odotella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.