Kyyt heräilevät horroksesta: Purema on erityisen vaarallinen keväällä – toimi näin jos sinä tai lemmikkisi joudutte pureman uhriksi

Jouni koki yllätyksen automatkalla: Käärme luikerteli konepellin alta 0:19
Jouni koki viime kesänä yllätyksen automatkalla. Käärme luikerteli konepellin alta.

Ensimmäisiä havaintoja on jo tehty horroksesta heräilevistä kyykäärmeistä. Kyyn pureman saanut täytyy toimittaa lääkärin arvioitavaksi, oli kyse sitten ihmisestä tai lemmikistä.

Erityisen herkkiä puremille ovat alle 15-vuotiaat, vanhukset, vakavasti sairaat ja raskaana olevat. Lasten kohdalla jo vahva epäily puremasta on syy olla yhteydessä lääkäriin.

Kyyn purema erottuu tavallisesti kahtena pistoreikänä 3–4 millimetrin päässä toisistaan. Pureman jättämä jälki ei kuitenkaan aina ole näin selkeä.

Ensin ilmenevät purema-alueen paikalliset oireet, joista yleisimpiä ovat turvotus, kipu ja ihon värimuutokset. Myöhemmän vaiheen oireita ovat muun muassa oksentelu, päänsärky, ripuli ja tajunnan hämärtyminen.

Kyyn purema voi aiheuttaa myös allergisen reaktion. Sen oireita ovat esimerkiksi hengenahdistus ja tukehtumisen tunne.

Myös aikuinen ihminen tarvitsee lääkärin arvion

Ensihoidon aikana puremakohtaa tulee liikuttaa mahdollisimman vähän, eikä sitä saisi koskea tai käsitellä. Lisäksi tulee välttää lihastyötä. Pureman uhri kannattaa viedä kantaen pois tapahtumapaikalta.

Jos purema on raajassa, se kannattaa lastoittaa ja pitää koholla. Myös lievästi puristava side voi hidastaa myrkyn etenemistä. Siteen käyttö voi olla perusteltua esimerkiksi silloin, kun matka hoitoon on pitkä.

Pureman saaneelle ei tule antaa tulehduskipulääkkeitä. Kyypakkausten kortisonitableteista ei ole osoitettu olevan selkeää hyötyä.

Pureman uhri on aina toimitettava päivystykseen. Jatkohoidon tarve arvioidaan tilanteen mukaan. Sairaalahoito voi sisältää nesteytystä, kortisonilääkitystä ja antibioottihoitoa. Vakavissa tapauksissa suoneen annetaan niin sanottua käärmeseerumia.

Kyykäärmeen puremaan liittyy myös jäykkäkouristuksen mahdollisuus. Tästä syystä rokotussuojan voimassaolo tulee varmistaa.

Suurin osa lemmikeistä toipuu kyyn puremasta eläinlääkärihoidon avulla

Kyyn puremat ovat erityisen vaarallisia keväällä, sillä nuoren kyyn purema sisältää yleensä enemmän myrkkyä kuin aikuisen, kertoo Agria Eläinvakuutus. Toisinaan purema saattaa olla niin sanotusti kuiva. Tällöin myrkkyä ei ole puremasta huolimatta erittynyt lainkaan.

Jos kyy puree lemmikkiä, tulee ensimmäisenä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Pahimmillaan purema voi johtaa lemmikin menehtymiseen. Suurin osa lemmikeistä kuitenkin toipuu eläinlääkärihoidon avulla.

Eläinlääkäriasemalla lemmikki saa nestehoitoa ja kivunlievitystä. Vakavissa tapauksissa eläinlääkäri voi antaa lemmikille kyyn myrkyn vasta-ainetta.

– Jos epäilet, että kyy on purrut koiraasi tai kissaasi tassuun, tärkeintä on pitää lemmikki mahdollisimman paikallaan, jotta myrkky ei pääse leviämään muualle elimistöön. Kanna lemmikkisi autoon ja eläinklinikalle, jos vain pystyt, neuvoo Agrian asiantuntijaeläinlääkäri Marika Melamies.

Koiralle tai kissalle ei saa antaa ensiavuksi kyytabletteja, paitsi jos purema on pään alueella ja turvotus uhkaa tukkia hengitystiet. Kyytablettien vaikutus voi peittää tai pahentaa oireita, mikä voi vaikeuttaa hoitoa. Myöskään muita lääkkeitä ei tule antaa omin päin.

Kyy puree lemmikkiä useimmiten kuonoon

Puremakohdassa saattaa nähdä myös lemmikeillä kyyn hampaiden jättämät kaksi pientä reikää. Kivulias kudosturvotus kehittyy tavallisesti muutaman minuutin kuluessa, mutta viimeistään kahden tunnin kulutta. Turvotus voi pahentua parin päivän aikana puremasta.

Muita lemmikkien saamia oireita ovat muun muassa läähättäminen, kuolaaminen, apaattisuus ja pahoinvointi. Pahimmassa tapauksessa puremakohtaan saattaa kehittyä kuolio.

Kyy puree koiraa tai kissaa useimmiten kuonoon, lemmikin nuuhkiessa maata tai tutkiessa käärmettä. Kuonoon osuneen pureman paranemisennuste on yleensä hyvä. Purema tassussa tai raajassa on vaarallisempi, sillä silloin myrkky pääsee nopeammin leviämään muualle elimistöön.

Lue myös:

    Uusimmat