Kyynpurema on koiralle vaarallinen – tunnista oireet ajoissa!

Kyyt purevat Suomessa satoja koiria vuodessa. Purema on lemmikille vaarallinen, joten oireet on otettava tosissaan. 

Kesäinen ulkoiluretki koiran kanssa voi huonolla tuurilla johtaa kyynpuremaan.

Koira on syytä tutkia huolellisesti kyynpureman varalta, mikäli se ulkona liikkumisen jälkeen on uneliaan oloinen ja voimaton. Puremakohta on usein turvonnut ja kipeä. Useimmiten puremakohta on koirilla pään tai raajojen alueella. Puremakohdasta löytyy kyyn hampaiden jättämät pistosreiät, jotka sijaitsevat noin 4 mm:n etäisyydellä toisistaan.

Jos koiralla on selviä kyyn puremaan liittyviä oireita, vältä koiran liikuttamista ja vie se välittömästi eläinlääkäriin.

Kyypakkauksen sisältämästä kortisonista ei ole todettu olevan koiralla hyötyä, vaan ennemminkin haittaa. Kortisonia suositellaan annettavaksi vain, jos kyyn purema uhkaa turvottaa hengitystiet umpeen.

Kyyn myrkky aiheuttaa muun muassa kudostuhoa, turvotusta ja kuoliota. Myrkky voi aiheuttaa myöhemmässä vaiheessa koiralle myös rytmihäiriöitä. Noin joka kolmannella koiralla se aiheuttaa myös vaurioita sydänlihassoluihin. Myös keuhkojen turvotus, munuaiskudoksen tuhoutuminen ja munuaisten vajaatoiminta ovat mahdollisia pureman seurauksia. 

Kissaan sopivat samat hoitoperiaatteet kuin koiraankin. Kissalla puremakohta löytyy usein tassusta.

Lähde: eläinlääkäriin.fi

Lue myös:

    Uusimmat