Kyykkäsimme joka arkipäivä viiden kuukauden ajan – näin se vaikutti!

Päätimme jatkaa joka arkipäivään kuuluvaa kyykkäyshaastetta viisi kuukautta. Muuttuiko mikään?

MTV Lifestylen toimitus tarttui vuoden 2017 alussa kuukauden kyykkyhaasteeseen. Koska jokapäiväinen kyykkääminen tuotti nopeasti tuloksia, päätimme jatkaa haastetta viisi kuukautta!

Näin kyykkäsimme:

  • Viikko 1: 20 kyykkyä maanantaista perjantaihin, kahdesti päivässä
  • Viikko 2: 25 kyykkyä maanantaista perjantaihin, kahdesti päivässä
  • Viikko 3: 30 kyykkyä maanantaista perjantaihin, kahdesti päivässä
  • Viikko 4: 35 kyykkyä maanantaista perjantaihin, kahdesti päivässä
  • Viikosta 5 eteenpäin haasteeseen lisättiin viisi kyykkyä joka kuukauden ensimmäinen päivä 

Mikä muuttui, mikä ei? Saatiinko tuloksia? Lue osallistujien kokemukset!

Testaaja: Nainen, 36

”Viisi kuukautta kyykkyjä sujui yllättävän hyvin! Varsinkin ensimmäiset kuukaudet asia oli todella helppo muistaa.

Helppoa oli se, että kyykkääminen vei vain muutamia minuutteja pari kertaa työpäivässä. Kimpassa asia oli helpompi muistaa. Lomapäivinä kyykyt tuppasivat helposti unohtumaan. Samoin muutama päivä jäi välistä sairastelun vuoksi. Ihan viimeisinä viikkoina kyykkääminen meinasi helposti unohtua – mutta onneksi joku porukasta muisti aina!

Harrastan harrastaa aerobista/lihaskuntojumppaa noin 1–2 kertaa viikossa ja bodypumpia 0–1 kertaa viikossa. Liikuntatottumukseni pysyivät samana koko haasteen ajan. Ajattelin ensin, että on vain psykologinen vaikutus, että kyykyt bodypumpissa (painojen kanssa) sujuivat helpommin. Visuaalisia tuloksia ei itse suoraan huomannut, koska muutos tapahtui niin pitkän ajan kuluessa. Mutta ennen ja jälkeen -kuvasta takapuolen ”nousemisen” näki yllättävän selvästi!

Suosittelisin ehdottomasti haastetta! Tämä on todella helppo tapa saada aikaan muutosta. Haaste oli paljon helpompi kuin miltä se ajatuksena tuntuu. Vaikka lopussa määrä oli jo 100 kyykkyä/työpäivä, ajallisesti se ei kestänyt kauaa. Lopussa oli myös hauska huomata, että kyykkymäärän kasvaessa sykekin ehti nousta tämän minitreenin aikana.”

n1
5kk-kuva
Copyright: MTV.

Testaaja: Nainen, 26

”Viiden kuukauden haaste meni yllättävän nopeasti ja helposti, vaikka kyykkymäärät lisääntyivätkin tasaisesti joka kuukausi. Kyykkymäärät eivät nousseet niin suuriksi, että haaste olisi muodostunut hankalaksi, mutta olivat kuitenkin sen verran suuria, että varsinkin haasteen lopussa määrät alkoivat tuntua niin lihaksissa kuin hengästymisenäkin. Vielä tässä vaiheessa haaste ei alkanut maistua puulta, mutta todennäköisesti jossain vaiheessa näin olisi saattanut päästä käymään. Mukaan olisi voinut ottaa erilaisia kyykkyasentoja tai painoja, jolloin haastetta olisi saanut monipuolistettua.

Vaikeinta oli lähteä kyykkäämään kesken kiireisen päivän tai juuri hyvään vauhtiin päässeen työn teon, mutta lopputulos palkitsi vireämpänä olotilana.

Haasteen puolivälissä vaihdoin julkisen liikenteen pyörään, jolloin pyöräilykilometrejä alkoi kertyä päivittäin vähintään kymmenen. Tämän lisäksi juoksin toukokuussa puolimaratonin, jonka vuoksi treenikerrat saattoivat myös lisääntyä haasteen aikana. Voi olla siis vaikea sanoa, ovatko tulokset tulleet ahkerasta kyykkäämisestä vai muusta lisääntyneestä treenistä.

Voin suositella haastetta aivan kaikille, sillä pieni liikuntahetki kahdeksan tunnin istumisen lomassa on ihan tervetullutta vaihtelua. Veri lähtee kiertämään ja kyykkäys auttaa hyvin myös iltapäiväväsymykseen. Haasteeseen kannattaa ryhtyä kaverin kanssa, jolloin kyykkäystuokiosta lipsumista ei tapahdu yhtä helposti kuin yksin puurtaessa.”

l1
Copyright: MTV.
5kk-kuva3 (1)
Copyright: MTV.

Testaaja: Nainen, 31

”Itse kyykkääminen oli helppoa ja vei vain hetken, kunhan kyykkääminen tapahtui toimistolla, ja joku muisti muistuttaa asiasta. Rutiinia tästä ei tuntunut syntyvän ja tuppasin unohtamaan kyykyt, jos aiheesta muistuttava työkaveri ei ollutkaan paikalla. Etäpäivänä ja arkipyhinä, kun en ollutkaan toimistolla, kyykkääminen usein jäi. Helppoa oli siis itse kyykkääminen, vaikeaa kyykkäämisen muistaminen!

Kieltämättä viidessä kuukaudessa ehti tulla hetkiä, joina olisi mieluummin jäänyt tekemään töitä pöydän ääreen kuin kyykännyt. Haasteen hyvä puoli on se, että se vie aikaa vain pari minuuttia päivässä, eli kaikenlaisille ”en mä ehdi” -vastalauseille ei oikeastaan ole mitään perustetta!

Viimeisinä kuukausina huomasin, että pääsen helposti kyykkäämään melko syvälle, mikä aiemmin oli todella vaikeaa. Toisina päivinä kyykyt eivät tuntuneet miltään, joskus reisiä alkoi polttaa. Kun kyykkyjä on sata päivässä, ehtii myös lievästi hengästyä! Veri myös lähti kiertämään.

Alku- ja loppukuvia verrattaessa sain kuulla muilta, että pyllyni on ”noussut ylemmäs”. Olen näkevinäni saman, mutta kyse voi olla vain toiveajattelusta! Liikuntaharrastuksiani en haasteen aikana muuttanut mitenkään, eli tulokset ovat tämän ansiota.

Suosittelisin haastetta kaikille, jotka istuvat töissä liikaa – se vie vain hetken ja virkistää työpäivän aikana!”

m1
5kk-kuva2
Copyright: MTV.


***Lue myös:

    Uusimmat