Mainos

Kysyntä räjähtänyt - mutta kenen käsissä laser-tatuoinninpoiston koulutus on?

Laser-tatuoinninpoistot on haluttu ohjata terveydenhuollon ammattilaisten käsiin, koska toimenpide rinnastetaan leikkaukseen. Tarvittavaa koulutusta laitteiden käyttöön ei kuitenkaan ole määritelty.

Ohje on, että terveydenhuoltohenkilön on hallittava laitteen käyttö ja hankittava asianmukainen koulutus. Hoidot maksavat asiakkaalle paljon, koska ne täytyy toistaa usein. Hoidot tapahtuvat lähes yksinomaan yksityisillä klinikoilla ja lääkäriasemilla.

Piotr Sikorski tatuointien laserpoistoja tekevältä Lääkäriasema Cityklinikalta kertoo, että tatuoinninpoistot ovat kansainvälisesti lisääntyneet viime vuosina räjähdysmäisesti ja riippumattoman kouluttajan järjestämä koulutus, josta tuloksena olisi yleisesti hyväksytty sertifikaatti alan osaajille, olisi alalle tervetullut uudistus.

Laitevalmistajat kouluttavat

Koska virallista koulutustahoa ei laserlaitteille ole, on koulutusvastuu usein laitteiden valmistajilla ja maahantuojilla. Näin toimitaan monien muidenkin lääketieteellisten instrumenttien tai laitteiden kanssa. 

– On ihan asianmukaista, että laitteen valmistaja opettaa käyttämään laitetta oikein, Arja Myllynpää Valviralta sanoo.

– Laitteiden valmistajat järjestävät lääkäreille laitekoulutuksia. Kouluttajat ovat itsekin lääkäreitä. Omat lääkärimme kouluttavat laserhoitajat klinikallamme. Jossain vaiheessa kyseinen hoitaja saa luvan tehdä toimenpiteitä itsenäisesti, Piotr Sikorski kertoo.

– Koulutuksessa hoidetaan oikeita potilaita, mutta ennen sitä ennen harjoitellaan vaikkapa painetulla paperilla. Väripigmentti lähtee siitäkin samalla periaatteella, Piotr Sikorski Cityklinikalta kertoo

Tatuointipaikoissa on oltava terveydenhuollon ammattilaisia

Legacy tattoo on yksi tatuointialan yritys, joka tarjoaa terveydenhuollon ammattilaisen tekemää tatuoinninpoistoa. Ennen tatuoinninpoistoja pystyi tekemään ilman terveydenhuollon pätevyyttä.

– Minulla on meistä varmaankin eniten kokemusta tatuoinninpoistoista, koska olen tehnyt sitä pisimpään. Nyt en enää voi niitä tehdä ja meillä on sairaanhoitaja, joka saa tehdä laserpoistoja, Anton Holmberg Legacy Tattoosta sanoo.

Myös tatuointiyrityksessä koulutus tekijöille on saatu laitteiden maahantuojilta.

– Tatuoinninpoistossa pyritään tietenkin siihen, että iho ei menisi rikki, mutta se voi mennä. Hoidossa tulee vesikelloja, mutta niistä pitää huolehtia, etteivät ne pääse tulehtumaan. Arpia poistossa ei pitäisi tulla, mutta on se mahdollista, Anton Holmberg sanoo.

Pahat jäljet johtuvat yleensä vääristä laitteista

Julkisuudessa olleissa hyvin pahoissa arpeutumistapauksissa tatuointialan ammattilainen uskoo, että käytössä on ollut toimenpiteeseen soveltumaton laite.

– Vuosikymmeniä käytössä ollut rubiinilaser, jota käytetään joillain kauneusklinikoilla, ei ole edes tarkoitettu tatuoinninpoistoon, Anton Holmberg sanoo.

Muun muassa Terveystalon verkkosivuilla mainitaan lasertatuoinninpoistot palveluna, jota he tarjoavat. Sivuilla kerrotaan, että tatuoinninpoistot tehtäisiin rubiinilaserilla.

Terveystalosta kuitenkin kerrotaan, että he eivät enää tee laser-tatuoinninpoistoja.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.