Kysely paljastaa: Maanantai todella nujertaa suomalaiset

Väsähtäminen vaanii iltapäivissä ja viikonloppuisin kaikilla on energiaa.

Yli puolet suomalaisista kaipaa ainakin joskus lisäenergiaa ja piristystä, käy ilmi Hartwall Novelle Vire®-brändin toteuttamasta kuluttajakyselystä .

Enemmistö (42,7 prosenttia) tutkimukseen vastanneista kertoi energiapuutteen olevan voimakkainta maanantaisin ja etenkin iltapäivällä kello 14 ja kello 16 välillä.

Naiset ja nuoret kokevat useimmin, että energia ei riitä

Suomalaiset ovat haukottelevaa kansaa: Vain 4,9 prosenttia kaikista vastaajista ei koskaan koe tarvetta lisäenergialle. Naisista 32,8 prosenttia kertoo kokevansa energianpuutetta usein. Miespuolisista vastaajista vastaava osuus on selvästi pienempi, 26,3 prosenttia.

Mitä nuorempia vastaajat olivat, sitä useimmin he ilmoittivat kokevansa lisäenergian tarvetta.  Reilu 40 prosenttia 18–35-vuotiaista kokivat lisäenergiantarvetta usein. Vastaava osuus 56–70-vuotiaista oli vain 20,1 prosenttia.

Vain viidesosa jaksaa minkä haluaa

Vain 19 prosenttia vastaajista ilmoitti olevansa tyytyväisiä nykyiseen energiatasoonsa. Loput vastaajista taas toivoivat lisäenergiaa käytettäväksi vapaa-ajalleen, joka purettaisiin kuntoiluun ja kotitöihin.

Lisäenergiaa käytettäisiin useimmin myös omaan aikaan: Vastaajista vain 8,3 prosenttia käyttäisi lisäenergiaa lastensa kanssa vietettyyn aikaan. Puolisonsa kanssa enemmän aikaa viettäisi 9,2 prosenttia.

Perhettä suositumpia vaihtoehtoja olisivat kirjojen lukeminen, ystävien tapaaminen, uusi harrastus ja vanhan harrastuksen jatkaminen.

Suomi on parhaimmillaan perjantaina aamupäivästä

Suomalaiset kaipaavat lisäpiristystä etenkin työpäivän lähestyessä loppuaan (32,8 prosenttia). Toinen työpäivän vaaranpaikka vaanii heti lounaan jälkeen, jolloin noin viidesosa vastaajista ilmoittaa kaipaavansa lisäpiristystä.

Perjantain aamupäivä tuntuu olevan ihmisen parasta aikaa. Vastaajista 40,8 prosenttia ilmoittaa olevansa energisimmillään aamupäivisin. Joka neljäs kertoo olevansa energisimmillään perjantaisin. Toisiksi suosituin päivä on lauantai.

Viikonloppu energisoi kaikki, mutta useimmat miehet kokevat olevansa energisimmillään perjantaina, kun taas useimmat naiset lauantaina.

18–22-vuotiaista jopa 43,8 prosenttia on pirteimmillään lauantaisin. Nuorten energisyys kuitenkin karisee sunnuntaihin mennessä, jolloin vain 2,5 prosenttia tästä ikäryhmästä kokee olevansa energisimmillään.

Yökukkujat asuvat idässä, aamuihmiset pohjoisessa

Kyselyyn vastanneista suomalaisista vain 15,4 prosenttia kokee olevansa energisimmillään aamusta. Poikkeus kuitenkin löytyy pohjoisesta, jossa jopa 24,6 prosenttia jaksaa enemmän aamuisin. Idässä aamut haukotuttavat: vain 11,7 prosenttia kokee olevansa energisimmillään aamuisin

Sosiaalisinta seutua ovat etelä ja länsi: Etelä- ja Länsi-Suomessa noin 40 prosenttia vastaajista kertoo saavansa eniten energiaa ystävien seurassa. Itä-Suomessa vastaava luku on 31,7 prosenttia ja Pohjois-Suomessa enää 27,1 prosenttia.

Hartwallin verkkokyselyyn vastasi 1030 18–70-vuotiasta henkilöä ympäri Suomen, Ahvenanmaata lukuun ottamatta.  

Lähde: Hartwall

Lue myös:

    Uusimmat