Mainos

Kysely: Niinistö suosituin pääministeriksi

Kokoomuksen puheenjohtaja Sauli Niinistö on suosituin ehdokas uuden hallituksen pääministeriksi. Taloustutkimuksen Suomen Kuvalehdelle tekemässä selvityksessä 35 prosenttia vastaajista pitää Niinistöä sopivimpana pääministerinä kolmen suurimman puolueen puheenjohtajien joukosta.

SDP:n Paavo Lipposen arvioi parhaaksi vaihtoehdoksi 25 prosenttia vastaajista. Keskustan Esko Aho saa 21 prosentin suuruisen kannatuksen. Niinistön suosio on yli kaksinkertaistunut vajaassa vuodessa. Viime kesäkuussa häntä kannatti Avun julkistamassa Taloustutkimuksen vastaavassa kyselyssä pääministeriksi 15 prosenttia vastaajista. Niinistö kerää lisäksi kilpailijoitaan tasaisemmin kannatusta eri puolueista. Hänet haluaa hallituksen johtoon lähes puolet vihreistä, runsas neljäsosa vasemmistoliittolaisista sekä viidesosa sosialidemokraateista ja keskustalaisista.

Lipponen on Niinistöä suositumpi SDP:n lisäksi vasemmistoliiton kannattajien joukossa, mutta Aho vain omassa puolueessaan. Niinistöä pidetään selvityksen mukaan puheenjohtajista parhaana asiantuntijana talouspolitiikassa. Lipponen on puolestaan ykkönen EU-asioissa, ulkopolitiikassa ja työllisyyspolitiikassa. Niinistölle kertyy kyselyssä eniten myönteisiä piirteitä. Häntä pidetään kolmikon edustavimpana ja asiallisimpana henkilönä. Jopa sosialidemokraatit arvioivat hänen olevan Lipposta rehellisempi ja tarmokkaampi.

Niinistön heikkouksiksi listataan pikkutarkkuus, tosikkomaisuus ja tunteettomuus. Lipposen arvioidaan olevan harkitseva ja suorapuheinen. Huomattavasti korkeammat luvut hän kerää kuitenkin määritteillä salamyhkäinen, joustamaton, tosikkomainen, pitkävihainen ja ylimielinen.

53 prosenttia vastaajista arvioi, että Aho on muita sanavalmiimpi. Myös helposti lähestyttävä kuvaa selvityksen mukaan häntä hyvin. Negatiivisista ominaisuuksista kärjessä ovat itserakkaus ja arvaamattomuus. Pääministeritutkimuksessa esitettiin Suomen Kuvalehden toimituksen laatimat kysymykset kaikkiaan 976 suomalaiselle. Aineisto kerättiin helmikuun kahdella ensimmäisellä viikolla.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.