Mainos

Kysely: Kehitysvammaisten ateriamaksuissa suuria eroja

Kehitysvammaisten ateriapalvelumaksuissa on suuria eroja eri puolilla Suomea, vaikka maksujen perusteet ovat samat, kertoo STT:n tekemä kuntakysely.

Halvimmalla eli 1,75 eurolla kehitysvammainen päivätoiminnan asiakas saa lounaansa Lappeenrannassa. Vantaalla maksetaan lounaasta 5,60 euroa.   

Korkeimman hallinto-oikeuden vuonna 2011 tekemän päätöksen mukaan erityishuoltona annettavien palvelujen asiakasmaksuihin ei saa sisältyä työn ja kuljetuksen osuutta. Ruuasta saadaan periä vain raaka-ainekustannusten osuus.   

Kuntaliiton ja FCG Finnish Consulting Groupin tuoreen selvityksen mukaan kouluaterian valmistushinta on 2,82 euroa, vanhusten kotipalveluaterian 5,73 ja henkilöstöravintolan aterian 4,95 euroa. Selvityksessä elintarvikkeiden osuudeksi aterian hinnasta kuntien ruokahuollosta vastaavat ilmoittivat keskimäärin 30 prosenttia.   

STT:n 30 suurimmalle kunnalle tekemässä kyselyssä puolet kunnista ilmoitti muuttaneensa aterioiden hinnoittelua KHO:n päätöksen ja Valviran ohjeistuksen jälkeen.

Liikaa perittyjä asiakasmaksuja oli palauttanut kahdeksan kaupunkia. Eniten maksuja on palauttanut Jyväskylä, joka palautti vuosina 2006-2011 perittyjä maksuja yli miljoona euroa.  
   

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.