Mainos

Kysely: Kaupat auki myös sunnuntaisin

Kauppojen sunnuntaiaukiolo saa suomalaisilta vankan kannatuksen. Erikoisliikkeiden sunnuntaiaukioloa ei pidetä yhtä tarpeellisena. Elintarviketyöläisten liiton pääluottamusmiehet tyrmäävät sunnuntaiaukiolon lisäämisen.

Enemmistö suomalaisista toivoisi ruokakauppojen olevan aina auki sunnuntaisin. Tämä käy ilmi Aamulehden Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä. Aukiolon laajentamista kannattavat etenkin lapsiperheet ja alle 35-vuotiaat.

Päivittäistavarakauppojen sunnuntain aukiolon laajentamista ympärivuotiseksi haluaa lähes 70 prosenttia kansalaisista. Sen sijaan erikoisliikkeet saisivat yhtä monen mielestä pitää viikoittain yhden vapaapäivän.

Ruokakaupat saavat tätä nykyä olla avoinna sunnuntaisin toukokuusta elokuun loppuun sekä marras- ja joulukuun. Ruokakauppojen oma yhdistys toivoo hallituksen luopuvan nykyisestä järjestelmästä.

- Kauppa ei pidä enää ajankohtaisena keskustelua kuukausittaisista sunnuntaiaukioloista, vaan nyt pitää siirtyä puhumaan ympärivuotisesta sunnuntaikaupasta, kertoi Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laine.

Taloustutkimus haastatteli kyselyyn 1004:ää henkilöä 22.-25. lokakuuta. Virhemarginaali on 95 prosentin luotettavuustasolla 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Liitto vastustaa uudistusta

Elintarviketyöläisten liiton pääluottamusmiehet tyrmäävät sunnuntaiaukiolon lisäämisen. Heidän mukaansa sunnuntaiaukiolo on valitettavan usein nähty vain kaupan omaksi asiaksi.

- Sitä se ei millään tavoin ole. Elintarvikealalla on selkeä rajapinta kauppaan, viikonloppuna Hämeenlinnassa koolla olleet pääluottamusmiehet katsovat kannanotossaan.

Mikäli kaupankäynti siirtyisi yhä enemmän viikonloppuun, elintarviketeollisuudessa työ ei elintarviketyöläisten mukaan lisääntyisi, vaan se keskittyisi tehtäväksi loppuviikolla ja viikonloppuisin. Myös kuljetus- ja jakeluportaassa työ painottuisi loppuviikkoon ja viikonloppuun. Niin ikään julkisten palveluiden kuten päivähoidon olisi toimittava yhä enemmän lauantaisin ja sunnuntaisin.

Elintarvikealan pääluottamusmiesten mielestä ketjun päästä löytyy sunnuntaikorotuksen poistaminen laista ja seitsemän arkipäivän viikko.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.