Aftonbladet: Kymppitonni korvanapista ja piilokamerasta – Ruotsissa myydään vilppiapua pääsykokeisiin

Miltä kuulostaisi arvostettu korkeakoulupaikka ilman usean kuukauden pänttäystä? Tällaista mahdollisuutta tarjotaan nyt Ruotsissa ilman opiskelupaikkaa jääneille, mutta erittäin kalliiseen hintaan, uutisoi Aftonbladet.

HP-hjälpen nimellä itseään kutsuva ryhmä on lähetellyt tarjouskirjeitä pääsykokeissa epäonnistuneille. Hinta on kuitenkin kova: huippupistemäärä 1,9:n hinta on huikeat 99 000 kruunua eli lähes 10 000 euroa.

– Minusta se on epäeettistä, hitto soikoon, sanoo Aftonbladetin haastattelussa 24-vuotias Adel Matte, yksi mainoskirjeen saaneista ja opiskelupaikatta jääneistä.

Niille, jotka eivät saavuttaneet lukiossa huippuarvosanoja, pääsykokeessa pärjääminen on ainoa tie maineikkaisiin opiskelupaikkoihin kuten oikeus- tai lääketieteelliseen.

Pääsykokeessa huijaamista mainostava kirje saapui tukholmalaisen Matten postilaatikkoon torstaina.

–He kirjoittivat, että voisivat auttaa minua saamaan 1,9 pistettä 99 000 kruunulla.

Riisinjyvän kokoinen korvanappi

Kirjeen mukana oli pääsykoetulosten hintalista, josta selviää, että huonompaan 1,4 pisteeseen tyytyvän täytyy maksaa tuloksesta hieman alle 4000 euroa. Täysi pistemäärä lääketieteellisen pääsykokeessa on 2,0. Sitä yritys ei kuitenkaan tarjoa.

– Koska vastausten täytyy olla uniikkeja, joidenkin kohtien on pakko olla väärin. Siksi emme voi tarjota 1,9 korkeampaa pistemäärää, kirjeessä selitetään.

Kirjeen mukaan asiakas maksaa ensin pantiksi 5000 kruunua eli noin 500 euroa ja saa sillä riisinjyvän kokoisen korvakuulokkeen. HP-hjälpenin mukaan he kuvaavat salaisella kameralla kokeen ja antavat sitten oikeat vastaukset kuulokkeeseen.

Huijarit poliisin pakeille?

Ruotsin yliopisto- ja korkeakouluvaltuusto UHR:n pääsykoevastaava Tuula Kuosmanen kommentoi Aftonbladetille, että metodi kuulostaa tutulta.

– Olemme tietoisia asiasta. Korkeakoulujen pääsykokeissa on ilmennyt vilppiä, kun tekninen kehitys mahdollistaa sen, että pieni ryhmä voi auttaa montaa ihmistä samaan aikaan huijaamaan, Kuosmanen sanoo.

Vuoden 2015 syksyllä UHR sai vihjeitä pääsykoevilpistä. Jälkeenpäin tehdyt vastausanalyysit johtivat siihen, että 42 pääsykokeisiin osallistuneen tulokset hylättiin ja 9 Karoliinisen instituutin opiskelijaa erotettiin lääketieteellisestä koulutusohjelmasta.

Uudet huijausmahdollisuudet ovat johtaneet siihen, että UHR on anonut hallinnolta laajempia toimivaltuuksia.

– Nyt vilpistä ei voi tehdä poliisiasiaa. Voimme hylätä tulokset ja peruuttaa koulutuspaikan, mutta voisimme antaa vilpintekijät ilmi poliisille.

– Et voi tulla opiskelemaan väärennetyillä tuloksilla, eikä ole oikein viedä jonkun toisen koulutuspaikkaa oikeudetta. Jos olet valmis fuskaamaan päästäksesi lääkärinkoulutukseen, mitä olet valmis tekemään, kun olet valmistunut lääkäriksi?

Lue myös:

    Uusimmat