Kymmenientuhansien Fatah-aktivistien voimannäytös Gazassa

Presidentti Mahmud Abbasin Fatah ja pääministeri Ismail Hanian Hamas-liike ovat ajautuneet välienselvittelyyn, jonka on pelätty johtavan avoimeen sisällissotaan.

Kymmeniä tuhansia Fatah-aktivisteja on osallistunut liikkeen vuosipäivän juhlaan Gazan kaupungissa. Fatahin johtajiin kuuluva Muhammad Dahlan uhkasi iskeä kaksinkertaisella voimalla niitä vastaan, jotka hyökkäävät Fatahin jäseniä vastaan.

Presidentti Mahmud Abbasin Fatah ja pääministeri Ismail Hanian Hamas-liike ovat ajautuneet välienselvittelyyn, jonka on pelätty johtavan avoimeen sisällissotaan.

Fatahin 42. vuosipäivän juhlassa gazalaisella urheilukentällä puhui myös Abbasin avustaja Tajeb Abdel Rahim. Fatah ei Rahimin mukaan halua sisällissotaa.

- Mutta sanon teille, että meidän veremme ei ole avoin maalitaulu kenellekään, Rahim vakuutti. - Emme salli Fatahin uskollisten jäsenten veren vuodattamista.

Kymmenientuhansien aktivistien kuulijakunta heilutteli Fatahin keltaisia lippuja ja ammuskeli ilmaan. Joukosta kuului huutoja "Kuolema tappajille" ja "Shiialaisia, shiialaisia!". Fatah on esittänyt epäilyjä, että Hamas on shiiamuslimien hallitseman Iranin valvonnassa.

Presidentti Abbas julisti eilen Hamas-järjestön perustamat omat turvallisuusjoukot laittomiksi. Abbas vaati, että joukot liitetään palestiinalaisten vakiintuneisiin turvallisuuselimiin. Hamas puolestaan ilmoitti heti kaksinkertaistavansa turvallisuusjoukkojen miesmäärän.

Fatahin ja Hamasin väli kiristyivät, kun Abbas julisti ennenaikaiset parlamenttivaalit. Hamasin mukaan presidentillä ei ole valtuuksia tällaiseen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat