Kymmeniä rikosilmoituksia itsenäisyyspäivän tapahtumista – näistä rikoksista mielenosoittajia epäillään

MTV Uutiset todisti hetken, kun poliisi alkoi tyhjentämään Töölöntoria mielenosoittajista 2:26
Katso, miten poliisi tyhjensi Töölöntoria.

Itsenäisyyspäivän juhlinta sujui pääosin rauhallisesti, mutta Helsingissä poliisi otti kiinni suuren joukon mielenosoittajia. Kymmeniä epäillään rikoksista. 

Poliisi on kirjannut yhteensä kymmeniä rikosilmoituksia itsenäisyyspäivän tapahtumista Helsingissä. Valtaosa rikosepäilyistä liittyy mielenosoittajien ja poliisin yhteentörmäykseen Töölöntorilla.

54 mielenosoittajaa otettiin kiinni torilla pidetyn Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen yhteydessä. 

Poliisi oli kieltänyt mielenosoituksen pitämisen ennalta, mutta paikalle saapui suuri joukko ihmisiä. Tapahtuma hajotettiin. 

Valtaosa mielenosoittajista poistui paikalta oma-aloitteisesti, mutta osa pani hanttiin. Tilaisuudesta kuvatuilla videoilla näkyy, miten poliisi kantaa mielenosoittajia pois paikalta. 

Poliisin mukaan osaa voimakeinoin kiinni otetuista epäillään niskoittelusta. 

– Sitten siellä on muutama yksittäinen virkamiehen väkivaltainen vastustaminen kirjattu, rikosylikomisario Mikko Minkkinen Helsingin poliisista kertoo. 

Valtaosa kiinni otetuista päästettiin vapaaksi vielä saman illan aikana ja loput tänään. Suurin osa rikoksista epäillyistä sai sakot, mutta muutama kieltäytyi sakkomenettelystä. Heidän osaltaan asiaa käsitellään myöhemmin käräjäoikeudessa.

Soihtukulkue oli varannut paikan aiemmin

Poliisi kielsi rähinään päättyneen mielenosoituksen jo ennalta, sillä tori oli varattu kansallismieliseksi esitellyn 612-soihtukulkueen lähtöpaikaksi. Soihtukulkue on järjestetty paikalla jo useampana vuonna.  

Soihtukulkueen järjestäjät olivat varanneet torin tapahtumaa varten jo aiemmin, mutta vastamielenosoittajat tulivat paikalle ennen soihtukulkueväen saapumista. 

Poliisin mukaan Helsinki ilman natseja -tapahtuman järjestäjän kanssa yritettiin neuvotella tilaisuuden siirtämisestä toisaalle, mutta tuloksetta. Järjestäjää epäillään kokoontumisrikkomuksesta. 

– Tässä tapauksessa oli aivan selvää, että 612-suihtukulkue oli ilmoittanut jo paljon aikaisemmin kokoontuvansa Töölöntorilla, ja olivat vielä toimineet näin useana vuonna. Tämä sitten kerrottiin Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjälle, mutta siitä huolimatta sitten tänne Töölöntorille haluttiin tulla osoittamaan, että Töölöntori ei kuulu vain yhdelle aatteelle näin itsenäisyyspäivänä, ja siitä johtui suurin osa näistä tehdyistä kiinniotoista, ylikomisario Jarmo Heinonen kommentoi MTV Uutisille aiemmin.

612-kulkue järjestettiin Töölöntorilla myöhemmin normaalisti. Poliisin mukaan tilaisuus sujui häiriöttä.

Mellakka-aikeista epäillyt kiinni Rautatientorilla

Aiemmin iltapäivällä poliisi pysäytti Helsingin rautatieasemalla 14 miehen joukon, jonka hallusta löydettiin veitsi, pyrotekniikkaa sekä kamppailulajeissa käytettyjä hammassuojia. 

Koko ryhmä otettiin kiinni rikoksilta ja häiriöltä suojaamiseksi. Poliisi uskoo, että miehet olivat matkalla mellakoimaan.

– Poliisin epäilys oli, että he olivat menossa tappelemaan tai aiheuttamaan hämminkiä. Etenkin hallusta löydetyt hammassuojat viittasivat siihen. Ennaltaehkäisevästi otettiin heidät kiinni, rikosylikomisario Mikko Minkkinen kertoo.

Joukossa oli Suomen ja Ruotsin kansalaisia. Poliisin mukaan joukko oli matkalla mielenosoitukseen, mutta julkisuudessa ei ole kommentoitu mihin. Myöskään Minkkinen ei kommentoi asiaa. 

STT:n mukaan miehet olivat naamioituneet samalla tavalla vaaleisiin tuubihuiveihin, kuin osa äärioikeiston Suomi herää -mielenosoitukseen osallistuneista henkilöistä.

Minkkisen mukaan miehet päästettiin vapaaksi vasta kaikkien mielenosoitusten päätyttyä ja kaupungin rauhoituttua.

Miehistä yhtä epäillään rikoksesta vaarallisen esineen hallussapidon takia.

Välikohtaus kirkossa ja raitiovaunussa

Lisäksi poliisi tutkii rikoksia liittyen välikohtauksiin Helsingin Tuomiokirkossa sekä Töölössä kulkeneessa raitiovaunussa. 

Puolenpäivän aikaan kirkosta poistettiin mielenosoittajia, jotka olivat laskeneet kirkon lehtereiltä banderolleja kesken jumalanpalveluksen. Tempauksesta ei ollut ilmoitettu ennalta.

Rikosylikomisario Minkkisen mukaan asiaa tutkitaan uskonrauhan rikkomisena. 

Poliisilla on tutkittavana myös tilanne, jossa henkilö oli lyönyt toista raitiovaunussa Töölössä. 

Poliisi ei kommentoi, liittyykö tilanne mielenosoituksiin. Minkkisen mukaan poliisilla on "omat arvelunsa" asiasta. 

Asiaa selvitellään pahoinpitelynä. Ylikomisario Minkkisen mukaan kyse on ainoasta kaupungilla mielenosoitusten aikaan sattuneesta fyysisestä väkivallanteosta.

Lue myös:

    Uusimmat