Kymmeniä miljardeja hallinnoiva Ilmarinen aikoo sijoittaa jatkossa vain hiilineutraalisti: "Iso vaikutusvalta"

Työvoimapulasta on tullut jo paha kasvun este yrityksille Suomessa – työttömyys vähentynyt roimasti 2:10
Aiemmin kesällä on uutisoitu siitä, miten työvoimapula on ongelma monelle yritykselle.

Sijoitusmarkkinoilla yhä useammat suuret, institutionaaliset sijoittajat yrittävät auttaa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä suosimalla hiilineutraaleja sijoituskohteita. Esimerkiksi eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen haluaa, että sen sijoitukset ovat hiilineutraaleja vuoteen 2035 mennessä.

Ilmarisen sijoitusvarallisuus on kasvanut viimeisen puolen vuoden aikana noin yhdeksällä prosentilla yli 57 miljardiin euroon. Yhtiö kertoi tuloksestaan tiistaina.

– Isoilla institutionaalisilla sijoittajilla on iso vaikutusvalta sijoituskohteiden valintaan. Ja näiden kohteiden hiilineutraaliksi pyrkimisen vaalimisessa. Haluamme, että meidän eläkevaramme on sijoitettu siten, että koko sijoitussalkku on hiilineutraali 2035 mennessä, Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen kertoo.

Pölönen korostaa hiilineutraalin sijoittamisen olevan pitkä tie, mutta sillä on todennäköisesti vaikutusta, kun suuret sijoittajat ohjaavat osaltaan varallisuudellaan ilmastotavoitteiden täyttämiseen.

– Myös rahoitussektorilta odotetaan toimia, Pölönen toteaa.

Syntyvyys huolena

Lyhyen aikavälin talousnäkymät ovat myös Ilmarisen mukaan hyviä, kun työllisyys on ollut kasvussa ja monet yritykset ovat raportoineet hyvistä tuloksista.

Myös eläkejärjestelmän kuntoa pidetään nyt hyvänä, mutta kunnon säilyvyys ei ole itsestään selvää.

– Matala syntyvyys ja osaavan työvoiman saatavuus ovat haasteita eläkejärjestelmälle. Työperäistä maahanmuuttoa on edistettävä ja nykyisen työvoiman osaamisesta ja työkyvystä on huolehdittava, Pölönen toteaa.

Työeläkejärjestelmässä suurin osa eläkkeistä maksetaan työelämässä olevien eläkemaksujen turvin, joten työllisyysasteella on suuri merkitys eläkejärjestelmän kestävyyden kannalta.

Lue myös:

    Uusimmat