Varman Murto MTV:lle: Työeläkeyhtiö voi tehdä sijoituksia entistä laajemmin myös puolustusteollisuuteen

22:18
Varman toimitusjohtaja Risto Murto kommentoi MTV:n Uutisextrassa myös valtion velanottoa ja sen tuleville sukupolville aiheuttamaa velkataakkaa.

Työeläkeyhtiö Varma on väljentänyt vastuullisen sijoittamisen ohjeitaan. Toimitusjohtaja Risto Murto kertoo MTV:n Uutisextran haastattelussa, että muutos mahdollistaa sijoitukset esimerkiksi ydinaseteknologian liepeillä toimiviin yhtiöihin.

Muuttunut maailmantilanne ja sijoitusympäristön muutokset heijastuvat myös työeläkeyhtiön sijoitusten arviointiin.

Sijoitusharkintaan on tullut lisää liikkumatilaa esimerkiksi ydinaseteknologian liepeillä toimivien yhtiöiden osalta.

– Tyypillisesti sijoittajat vetäytyvät heti, jos pörssiyrityksellä on vähänkin yhteyttä ydinaseisiin. Se saattaa olla vaikka komponenttien valmistaminen, huoltotoimenpiteet – ei sinänsä aseiden valmistaminen. Näiden osalta me on otettu meille enemmän harkintaa, totesi Murto haastattelussa.

Ukrainan sota on nostanut esiin myös asian periaatteellisen puolen. Monet maat varustautuvat nyt Venäjän herättämää uhkaa vastaan ja siihen tarvitaan puolustusteollisuutta.

– Tällä vapaudella ja puolustuksella on länsimaisissa demokratioissa arvonsa, eikä siihen sovi, että me sitten samaan aikaan toimitaan sijoittajana sen vastaisesti, perusteli Murto.

Murto varoittaa valtiota poliittisesta miinakentästä

Valtiota eläkejohtaja arvostelee liiasta innosta haalia yhä useamman pörssiyhtiön osakkeita.

– Pörssiyhtiöiden määriä, joissa valtiolla on omistusta, on koko ajan kasvatettu. Siinä rakennetaan sitä tulevaa miinakenttää talouden ja politiikan kohtaamiselle. Valtion kannattaisi keskittyä niihin olennaisimpiin yhtiöihin, totesi Murto.

Olennaisina yhtiöinä Murto näkee esimerkiksi Fortumin ja Finnairin kaltaiset yhtiöt, joilla on valtiolle strategista merkitystä.

Uutisextra MTV3-kanavalla lauantaisin kello 19.10. MTV Katsomosta Uutisextran tämän ja myös edelliset jaksot voi katsoa milloin tahansa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja