Jos työllisyyskasvu jää heikoksi, edessä voi olla eläkemaksujen korotus – Varman toimitusjohtaja: "Tällä hetkellä huolta ei ole"

9:43
Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto arvioi MTV:n Uutisextrassa, että valtion velka jää seuraavalle hallitukselle.

Pitkään jatkuvat lomautukset ja irtisanomisten määrän kasvu luovat nousupainetta eläkemaksuille.

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murron mukaan eläkevaratilanne näyttää vielä toistaiseksi hyvältä elpyneiden sijoitusmarkkinoiden ansiosta.

– Jonkun aikaa pystytään pitämään eläkejärjestelmää nykymaksuilla tasapainossa, mutta jos kasvu jää heikoksi, niin aika nopeasti täytyy miettiä miten sopeutamme eläkejärjestelmää.

Murron mukaan yleinen ongelma eläkemaksujen korotukseen on jo valmiiksi korkealla verorasitus.

– Jokainen lisäeuro ja rasite lyö korville kasvutavoitetta, joka kansantaloudessa on.

"Työuraa voi pidentää"

Jos Suomi jää alhaisen kasvun uralle ja nykyiset maksut eivät riitä kattamaan tulevia eläkkeitä, vaihtoehtoja eläkepuskurin kasvattamiseen on monia. 

– Esimerkiksi työuraa voi pidentää, mutta itse olisin hyvin kriittinen sen suhteen, että vanhuuseläkkeiden ikää nopeasti nostettaisiin. Vaihtoehtoisesti voisimme pohtia mitä tehdään sijoituksille. Olisiko kenties jotain, josta saisimme parempaa tuottoa pitkällä aikavälillä, Murto pohtii.

Murto muistuttaa, että eläkkeensaajien ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan eläkkeistään.

– Tällä hetkellä huolta ei ole. Toistaiseksi olemme pärjänneet 50 vuotta niin, että eläke-etuudet ovat kehittyneet maltillisesti ja pitkäjänteisellä suunnittelulla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja