Kuvat ja video eivät herkille: Yli 70 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut tulipalossa asumattomassa kerrostalossa Johannesburgissa

Video ei herkille: Yli 70 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut tulipalossa asumattomassa kerrostalossa Johannesburgissa 1:00
Video ei herkille: Kymmeniä ihmisiä menehtyi Johannesburgin kerrostalopalossa

Etelä-Afrikan Johannesburgissa ainakin yli 70 ihmistä on kuollut, kun viisikerroksinen rakennus syttyi tuleen kaupungin keskustassa. Kuolleiden joukossa on 12 lasta.

Lisäksi yli 50 ihmistä loukkaantui tulipalossa, joka sai alkunsa viime yönä. Tulipaloa on kuvattu viime vuosien tuhoisimmaksi koko maailmassa.

– Tämä on erittäin surullinen päivä Johannesburgille. Yli 20 vuoden virkaurani aikana en ole nähnyt mitään vastaavaa, sanoi pelastustoimen viestintävastaava Robert Mulaudzi.

Lapsia heitettiin ikkunasta

– Olen kiitollinen siitä, että olen elossa. Meitä pakeni ja yritti löytää hätäuloskäyntiä. Monet ihmiset kuolivat hengitettyään savua, sanoi palosta selvinnyt 28-vuotias Kenny Bupe.

Bupen mukaan hän ja joukko muita ihmisiä onnistuivat rikkomaan lukossa olleen hätäuloskäynnin. Osa ihmisistä puolestaan hyppäsi ulos ikkunoista pelastaakseen itsensä.

Silminnäkijät joutuivat todistamaan, miten ihmiset heittivät pikkulapsia ikkunoista yrittäessään pelastaa heidät liekeiltä.

– Ihmiset yrittivät ottaa lapsia kiinni ja maahan oli pantu patjoja, kertasi kadun toisella puolella asuva Mac Katlego.

Ihmisiä jäi jumiin rakennukseen

Viranomaisten mukaan monien ihmisten pakoa esti rakennuksessa oleva jonkinlainen turvaportti, joka oli lukittu. Pelastusmiehistöt löysivät runsaasti ruumiita yhden rakennuksen lukitun hätäuloskäynnin luota. Asukkaiden mukaan jokaisessa viidessä kerroksessa oli hätäuloskäynti, mutta niiden ovet lukittiin yleensä yöksi poliisien ja muiden sisään yrittävien hidastamiseksi.

– Talon sisällä oli turvaportti, joka oli kiinni, minkä vuoksi ihmiset eivät päässeet ulos, sanoi kaupungin turvallisuudesta vastaavan komitean jäsen Mgcini Tshwaku.

Tulipalon syttymissyy ei ole tiedossa, mutta Tshwakun mukaan yksi mahdollinen syy voi olla kynttilöiden poltto sisällä valon saamiseksi tai lämmitykseen käytettävät kamiinat.

Ei ollut virallisesti asuinkäytössä

Kaupungin omistama rakennus ei ollut virallisesti enää asuinkäytössä. Viranomaisten mukaan se sijaitsi rikollisuudesta kärsivällä syrjäisellä alueella. Hylätty rakennus oli sittemmin päätynyt luvattomaksi asuinrakennukseksi.

Valtaosa turmassa kuolleista oli ulkomaalaisia. Etelä-Afrikkaan on tullut miljoonia siirtolaisia muista Afrikan maista töihin, usein ilman tarvittavia papereita. 

Pimeästi asuminen on yleistä Johannesburgissa etenkin köyhemmillä asuinalueilla. Rikollisryhmittymät pyörittävät monin paikoin laitonta pimeää vuokrausbisnestä, jossa siirtolaisia majoitetaan kelvottomiin rakennuksiin.

Tapahtuneesta kertoo myös paikallinen kunnanhallitus X-viestipalvelussa.

Paikalta on myös videokuvaa.

Juttua on päivitetty lisätiedoilla 31.8. kello 10.07.

Juttua on päivitetty lisätiedoilla ja korjattu uhrien lukumäärää 31.8. kello 9.23.

Juttua on päivitetty lisätiedoilla ja uhrien lukumäärällä kello 15.00.

Juttua päivitetty kokonaisuudessaan kello 20.35.

Lue myös:

    Uusimmat