Uhriluku yli 150, Etelä-Koreaan julistettu suruaika – tämä kaikki traagisista tapahtumista tiedetään

Etelä-Korean Soulissa tragedia Halloween-juhlissa – ainakin 151 kuoli väentungoksessa 0:21
Etelä-Korean Soulissa tragedia Halloween-juhlissa – yli 150 kuoli väenpaljoudessa

Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa lauantai-iltana tapahtuneen onnettomuuden uhriluku on yli 150. Maahan on julistettu suruaika. 

Tämä viikonloppu piirtyy Etelä-Korean historiaan hyvin synkkänä. Viranomaisten mukaan lauantain tapahtumat lukeutuvat maan pahimpien rauhanajan onnettomuuksien joukkoon.

Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol onkin julistanut kansallisen suruajan sen jälkeen, kun yli 150 ihmistä menetti henkensä maan pääkaupungissa järjestetyssä massatapahtumassa. 

Suruaika kestää presidentin mukaan siihen asti, kunnes onnettomuuden seuraukset on saatu hallintaan.

"Tämä on todella traagista"

BBC:n mukaan presidentti on lausunnossaan todennut, että hän kokee olevansa vastuussa ihmisten turvallisuudesta, ja siksi hän kokee tapahtumien takia suurta surua. 

Presidentti onkin ilmaissut osanottonsa uhrien omaisille ja toivotti tapahtumassa loukkaantuneille pikaista paranemista. 

– Tämä on todella traagista, Yoon Suk-yeol totesi lausunnossaan Reutersin mukaan.

– Soulin sydämessä tapahtui tragedia ja katastrofi, jota ei olisi pitänyt tapahtua.

Presidentti on käynyt onnettomuuspaikalla. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Presidentti Joe Biden esitti suruvalittelunsa

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sekä hänen puolisonsa Jill Biden ovat esittäneet syvimmät osanottonsa uhrien läheisille. 

– Maidemme välinen liitto ei ole koskaan ollut näin eloisa ja elinvoimainen – ja kansojemme väliset siteet ovat vahvemmyt kuin koskaan.

– Yhdysvallat on Korean tasavallan (Etelä-Korean) tukena tänä traagisena aikana, presidenttipari lausui. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Myös Saksan liittokansleri Olaf Scholz on esittänyt suruvalittelunsa. 

– Soulin traagiset tapahtumat tulivat järkytyksenä meille kaikille. Ajatuksemme ovat lukuisten uhrien ja heidän perheidensä luona. Tämä on surullinen päivä Etelä-Korealle. Saksa on heidän tukenaan, liittokansleri kirjoittaa Twitterissä. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Kuolleiden joukossa ainakin 19 ulkomaalaista

Korea Herald -lehden mukaan suurin osa kuolleista on ollut teini-ikäisiä ja nuoria aikuisia.

Yongsanin paloaseman päällikkö Choi Sung-beomin mukaan 151 kuolemantapausta on pystytty tähän mennessä vahvistamaan. Viranomaiset ovat varautuneet siihen, että kuolonuhrien määrä tulee vielä kasvamaan.

Kuolleiden joukossa on ainakin 19 ulkomaalaista. Palopäällikön mukaan ulkomaalaiset uhrit olivat kotoisin Kiinasta Iranista, Uzbekistanista sekä Norjasta. 

BBC kertoo, että kiinalaismedian mukaan kuolleiden joukossa on ainakin kolme Kiinan kansalaista.

Suomen ulkoministeriön tiedossa ei ole, että Etelä-Korean pääkaupungin Soulin väentungoksessa olisi kuollut tai loukkaantunut suomalaisia.

Ulkoministeriön viestinnästä sanotaan STT:lle, että viranomaistutkinta on kuitenkin yhä kesken.

Onnettomuuspaikalla pitämässään tiedotustilaisuudessa Choi Sung-beom kertoi, että ainakin 82 ihmistä on loukkaantunut – 19 heistä vakavasti. 

Lisäksi viranomaiset ovat BBC:n mukaan saaneet satoja ilmoituksia kadonneista henkilöistä. 

Juhlapaikalla oli liian paljon ihmisiä

Tragedia sai alkunsa noin kello 22.20, kun suuri väkijoukko oli kerääntynyt juhlistamaan Halloweenia Soulin keskustaan, Itaewon kaupunginosaan.

Kyseessä oli ensimmäinen Halloween-tapahtuma sittenb koronapandemian alkamisen, sillä aiempina vuosina koronavirusrajoitukset ovat estäneet tämän kokoluokan juhlinnan. 

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan paikalla saattoi olla jopa 100 000 juhlijaa.

– Paikalla oli hyvin paljon nuoria ihmisiä, jotka olivat tulleet juhlimaan ja klubeihin pukeutuneina juhla-asuihin, kertoi paikan päällä oleva BBC:n toimittaja Hosu Lee.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Silminnäkijöiden mukaan jo alkuillasta paikallista aikaa oli selvää, että paikalla oli aivan liian paljon väkeä.

– Oli selvää, että paikalla oli liian paljon ihmisiä, varmasti eniten mitä koskaan olen nähnyt Itaewossa, ja koko aja tuli vain lisää ja lisää, kertasi paikallista aikaa noin kello seitsemän paikalle tullut Raphael Rashid BBC:lle.

Illan edetessä ihmisiä oli suositulla juhlapaikalla aivan liikaa.

Alustavien tietojen mukaan ihmiset kaatuivat mäkisellä ja kapealla katuosuudella ja tallaantuivat tai saivat sydänkohtauksen.

– Ihmisiä kaatui toistensa päälle: toiset menettivät vähitellen tajuntansa, kun taas toiset näyttivät olevan jo kuolleita, sanoi eräs silminnäkijä uutistoimisto Yonhapin mukaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ensiapuhenkilöstö järkyttyi uhrien määrästä

Uhreille ensiapua antanut lääkäri on kuvaillut uutistoimisto AFP:n mukaan epätoivoisia hetkiä, jolloin hän yritti parhaansa mukaan pelastaa ihmishenkiä tapahtumapaikalla. 

Hänen mukaansa näkyä on vaikea pukea sanoiksi. Kapea katuosuus täyttyi yhtäkkiä kalpeakasvoisista ihmisistä. 

– Kun olin ensimmäisen kerran elvyttämässä, kaksi uhria makasi jalkakäytävällä. Sitten uhrien määrä kasvoi räjähdysmäisesti yllättäen paikalle tulleen ensiapuhenkilöstön täysin, Lee Beom-suk kerrotaan sanoneen paikalliselle yleisradioyhtiö YTN:lle. 

– Niin monen uhrin kasvot olivat kalpeat. En saanut heidän pulssiaan ja hengitystään palaamaan . Monilla oli verinen nenä, hän kuvailee tapahtumia.

Lue myös:

    Uusimmat