Kymmenet suomalaisyritykset vetäytyneet Venäjältä, nyt pelätään vastapakotteita: "Luultavasti kohdistuvat raskaasti"

Kauppakamari: Kymmenet suomalaisyritykset vetäytyneet Venäjältä – nyt pelätään vastapakotteita 3:58
Venäjältä vetäytyneet suomalaisyritykset pelkäävät nyt vastapakotteita. Katso lisää tästä!

"Haavat ovat syvät." Kymmenet suomalaisyritykset ovat vetäytyneet Venäjältä, kertoo Suomalais-venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja MTV Uutisille. Koko haastattelu on katsottavissa videoklipistä.

Kuinka monet yritykset ovat jo lähteneet siihen, että ovat vetäytyneet Venäjältä?

– Varmasti tällä hetkellä on jo kymmeniä. Mitään tilastotietoa siitä ei vielä ole. Nyt tapahtuu niin paljon päivittäin ja tunneittain. Yritykset ovat aika lailla kriisimoodissa tällä hetkellä, kertoo toimitusjohtaja Jaana Rekolainen

Millä aloilla vetäydytään?

– Ei niinkään alat, vaan mikä on se tapa toimia markkinoilla. Vientiyrityksillä on siinä mielessä nopeampaa tehdä päätöksiä kuin niillä yrityksillä, joilla on vaikkapa tuotantolaitos Venäjällä. 

Arvio siitä, kuinka moni yritys vetäytyy?

– Sitä on täysin mahdotonta arvioida, mutta kyllä sanoisin, että Venäjän ja Suomen välinen taloussuhteet ja kauppa tulevat olemaan merkittävästi alemmalla tasolla kuin ennen näitä tapahtumia. 

Mikä erityisesti vaikuttaa tässä tilanteessa yritysten päätöksiin?

– Sotatoimet järkyttävät monia yrityksiä. Tulee kysymyksiä, kuinka mielekästä on toimia tässä tilanteessa. Mutta myös reagointi näihin pakotteisiin – jotkut yritykset voivat joutua luopumaan viennistä tai liiketoiminnasta pakotteiden seurauksena. 

Miten konkreettisesti yritykset reagoivat?

–  Voidaan joko kokonaan lopettaa vientitoiminta, voidaan laittaa väliaikaisesti toiminnot Venäjällä jäihin, voidaan tehdä myös päätös siitä, että lopetetaan Venäjän-kauppa.

Entä vastapakotteet – kuinka paljon ne pelottavat?

– Retoriikka Venäjän puolelta on ollut aika kovaa. On lausuttu ääneen jopa se, että olisi mahdollista jäädyttää ulkomaisten henkilöiden ja yritysten varoja ja jopa takavarikoida niitä. Kaikki on mahdollista. Me emme ole nähneet niitä Venäjän vastapakotteita, mutta luultavaa on, että ne tulevat kohdistumaan raskaasti suomalaisiin ja ulkomaisiin yrityksiin.

Kuinka pitkät jäljet tämä tragedia jättää?

– Se jää nähtäväksi. Kyllähän kaikki sodat päättyvät joskus. Kyllähän kaikki asiat joskus palautuvat normaaliksi, mutta haavat ovat syvät, toteaa Rekolainen. 

Lue myös:

    Uusimmat