Miten pakotteet purevat? Venäjän kyky kestää kriisejä on kova, sanovat asiantuntijat – "Sotasuunitelmia on tähänkin mennessä jouduttu miettimään uudestaan"

Onko pakotteilla ja eristämisellä ollut vaikutusta Venäjään? 9:17
Video: Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Heli Simola ja entisen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen arvioivat, kuinka pakotteet purevat Venäjään.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on jatkunut kolme kuukautta. EU:n tuorein pakotepaketti tuli käyttöön kesäkuun alussa. Mutta kuinka hyvin pakotteet ja eristäminen on tehonnut Venäjään?

Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Heli Simola ja entisen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen ovat samoilla linjoilla siitä, että vaikutus on jo nyt kiistattoman selvä.

– Pakotteilla on ollut voimakas vaikutus Venäjän talouteen. Ne ovat leikanneet Venäjän saamia tuloja ulkomailta ja rajoittaneet Venäjän mahdollisuuksia tuoda esimerkiksi teknologiaa ulkomailta.

Simola kuitenkin toteaa, että pakotteet vaikuttavat myös vasta viiveellä. Yritykset ovat tuontimahdollisuuksien kiristyessä pärjänneet varastoillaan, mutta ne hupenevat Simolan mukaan kovaa vauhtia.

– Ne rokottavat Venäjän sotataloutta voimakkaasti sekä taloudellisesti että teknologian kannalta, toteaa Himanen.

Milloin resurssit tyrehtyvät?

Pakotteilla on tarkoitus kiristää Venäjän sotatoimia ja parhaimmillaan saada sota loppumaan.

Asiantuntijoiden mukaan tarkkaa aikaikkunaa sille, milloin resurssit sodankäyntiin tyrehtyvät, on kuitenkin vaikea antaa.

– Pakotteet vaikuttavat kaiken aikaa ja vähitellen, mutta jossain vaiheessa on mahdollista, että tulee jyrkempi isku Venäjän talouteen ja asevoimien kykyyn, sanoo Himanen.

Vähätteleeko Venäjä vaikutuksia?

Venäjä on osittain hyötynyt siitä, että maailman raaka-aineiden maailman markkinahinnat ovat nousseet voimakkaasti. Nyt tuoreet vientipakotteet estävät tämänkin hyötymisen.

Himanen valitsee sanansa tarkkaan.

– Venäjällä on erinomainen kriisinsietokyky.

Valtio on tottunut sinnittelemään, mutta voivatko pakotteet lamauttaa talouden niin, että se joutuu pohtimaan sodankäynnin lopettamista?

– Kyllä sotasuunitelmia on tähänkin mennessä jouduttu miettimään uudestaan. Venäjä ei ollut valmistautunut tällaisiin pakotteisiin, toteaa Simola.

Järeimmät keinot kurittaa Venäjää olisivat Himasen mukaan energian kentällä. Öljyn tuontia supistetaan koko ajan.

– Kaasun osalta kysymys on vaikea, niin kuin olemme saaneet huomata.

Lue myös:

    Uusimmat