Mainos

Kymmenen metrin kuoppa ja Suomen kallein savupiippu – taidemuseo Amos Rex avataan yleisölle elokuun lopussa

2:10

Helsingin Yrjönkadulla toiminut Amos Andersonin taidemuseo avautuu uutena taidemuseo Amos Rexinä keskelle Helsinkiä entisiin Lasipalatsin ja Bio Rexin tiloihin. Yleisölle taidemuseo avataan kesän lopussa.

Lasipalatsin pihalla käy kuhina.

Keskimäärin sata työmiestä ahertaa täällä uuden yksityisen taidemuseo Amos Rexin kimpussa. Pihaa laatoitetaan ja lasipalatsin aukiota viimeistellään. Kaiken tulisi olla valmista elokuun lopussa.

Tammikuussa 2016 projekti näytti vielä hiukan erilaiselta.

– Työt aloitettiin kaivamalla kuoppa Lasipalatsin aukiolle ja nyt ollaan jo rakennuksen viimeistelyvaiheessa, kertoo Amos Rexin viestintä- ja markkinointipäällikkö Timo Riitamaa.

Missä ennen oli kymmenmetrinen monttu, on nyt pian uudistettu aukio. Paikalta on ajettu tonneittain maata ja kalliota pois uuden yhteisöllisen piha-alueen tieltä.

Aukion keskellä kohoaa kenties Suomen kallein savupiippu: Museoviraston suojelema vanha Lasipalatsin piippu on seisonut koko rakennusvaiheen jämähtämättä paikoillaan, vaikka sen alta on kaivettu kymmenen metriä maata pois.

Rakennusprojektin aikana se on saanut uuden käyttötarkoituksen – nykyään savupiippu toimittaa ilmanvaihtokanavan virkaa.

Sata videoprojektoria mahdollistaa pääsyn toiseen ulottuvuuteen

Syvälle maan uumeniin on rakennettu Amos Rexin 2170 neliön näyttelytilat.

Tilan kattoon on kiinnitetty 8600 paljettia, jotka kätkevät alleen näyttelyiden rakentamiseen vaadittavan tekniikan.

– Amos Rex on museo, joka on teknisesti niin viimeisen päälle varusteltu, että se on valmis taiteen ennakoimattomaan muutokseen. Mehän emme voi mitenkään tietää, millaista taidetta tulevaisuudessa on, Riitamaa kertoo. 

Kymmenmetrinen huonekorkeus tekee näyttelytilasta avaran, mutta muuten mahdollisesti kaikuvaa tilaa on pehmennetty suomalaisella mäntylattialla.

Aivan lähiviikkoina kaikki alkaa olla valmista avajaisnäyttelyn rakentamista varten.

– Avajaisnäyttely on räätälöity juuri meidän tiloihimme sopivaksi. Kyseessä on suuri projektio, joka antaa vierailijalle mahdollisuuden astua sisään ikään kuin toiseen maailmaan, kertoo Amos Rexin museojohtaja Kai Kartio.

Kyse on tokiolaisen taiteilijakollektiivi teamLabin digitaalisista installaatioista.

Elokuussa avautuva näyttely ei ole ainoastaan mahtava visuaalinen taidonnäyte, vaan myös suuri tekninen ponnistus.

Yli sata videoprojektoria mahdollistavat digitaalisen maailman tuomisen keskelle Helsingin ydinkeskustaa.

Ei aivan tavallinen taidemuseo

Näyttelytilan lisäksi Amos Rexin tiloissa on elokuvateatteri Bio Rex.

Se tarjoaa viikonloppuisin normaalia elokuvateatteritoimintaa, muina aikoina siellä pidetään yksityistilaisuuksia, elokuvafestivaaleja ja poikkitaiteellista toimintaa.

Tulevaisuudessa Amos Rexin on siis tarkoitus palvella erityisesti elämyksellisiä, kokonaisvaltaisia museokäyntejä janoavia vierailijoita.

Entä millaisia tulevia näyttelyitä taidemuseoon pyritään saamaan?

– Toivoisin tänne sellaisia taiteilijoita, jotka osaisivat hyödyntää tätä tilaa kokonaisuudessaan – se on niin erityinen, huokaisee Kartio.


Taidemuseo Amos Rex avataan yleisölle 30.8.2018.

Teamlabin näyttely on nähtävissä 30.8.2018 – 6.1.2019.​​​​​​​

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.