Toimitusjohtaja Kornel Öry haaveilee yhä, että Kymiringillä järjestetään moottoriurheilun kansainvälinen huipputapahtuma.
Viime vuonna Suomeen muuttanut Kymiringin unkarilainen toimitusjohtaja Kornel Öry opettelee yhä, millaista moottoriurheilukansaa suomalaiset ovat. Kymiringillä, Päijät-Hämeen Iitissä sijaitsevalla kilparadalla, järjestettiin viikonloppuna sen ensimmäinen kansainvälinen tapahtuma, motocrossin MM-sarjan kilpailu.
– Tämä oli meille tosi iso merkkipaalu, Öry sanoo STT:lle puhelinhaastattelussa.
Vuonna 2019 valmistuneelle, konkurssin kautta unkarilaisen TRP Hungaryn omistukseen menneelle radalle se olikin merkkipaalu. Ylipäätään radan tapahtumakalenteri näyttää ensimmäisenä toimintavuotenaan Öryn mukaan täydeltä.
– Meidän täytyy kieltäytyä useista uteluista, koska kaikki viikonloput on varattu sesongilla. Tietysti tarvitsemme myös aikaa rakennustöihin, koska niitä on yhä kesken.
Unkarilaisomistuksessa Kymiringistä halutaan kehittää monipuolinen tapahtuma-areena. Radalla pidetään esimerkiksi kolmen kestävyysurheilulajin yhdistelmäkilpailu heinäkuun lopussa.
– Meille oli tärkeää ensimmäisestä päivästä lähtien, ettei Kymiring ole vain moottoriurheiluareena. Voimme järjestää urheilu-, musiikki- ja yritystapahtumia. Siksi oli tärkeää löytää tänä vuonna urheilutapahtuma, joka toimii pilottiprojektina, Öry perustelee kestävyysurheilutapahtumaa.
Kysyttäessä radan taloudellisesta tilanteesta Öry pohtii hetken, minkä jälkeen toteaa radan pyörivän hyvin ja että siihen tehdään investointeja.
– Motocross-rata vaati paljon työtä. Piti ostaa lähtöportti sekä muita asioita. Rallicross-rata on myös suuri investointi. Teemme paljon asioita kehityspuolella, mutta yritämme pyörittää rataa samaan aikaan niin hyvin kuin mahdollista.
Seuraava kansainvälinen kilpailu Kymiringillä järjestetään 23.–24. elokuuta, jolloin ajetaan rallicrossin MM-sarjaa.
"Keskellä ei mitään"
Moottoriurheilukeskuksen ensimmäisen MM-kisaviikonlopun jälkeen Öry painottaa paikalla olleiden kansainvälisten kisaajien merkitystä.
– He vievät Kymiringin nimeä ja brändiä kansainvälisissä moottoriurheilupiireissä eteenpäin.
Radan sijainti on kerännyt kritiikkiä, sillä se sijaitsee syrjäisessä Iitissä, 13 kilometrin päässä Kouvolasta. Öry näkee metsäisen sijainnin kuitenkin vahvuutena.
– Jotkut sanovat radan olevan keskellä ei mitään. Tämä tarjoaa meille kuitenkin kestävää toimintaa pitkällä tähtäimellä, koska kohtaamme esimerkiksi melurajoituksia. Emme ole niin lähellä isoja kaupunkeja, että häiritsemme niissä asuvia.
Öryn mukaan suurin osa yleisöstä saapui paikalle motocrossin MM-kilpailuun omalla autolla. Autottomille järjestettiin Kouvolasta ja Lahdesta bussikyytejä, joihin Öryn mukaan pystyi hyppäämään kyytiin rautatieasemilta.
Haaveet huippukilpailusta hengissä
Öry näkee radan yhä potentiaalisena areenana kansainväliselle moottoriurheilun huippukilpailulle. Konkurssiin menneen taustayhtiö KymiRing Oy:n omistuksessa radalla oli tarkoitus järjestää muun muassa MotoGP-kisa, mutta tapahtuma peruttiin kolme kertaa peräkkäin.
Haaveet kansainvälisestä huippukilpailusta, kuten MotoGP:stä, elää yhä, mutta sellainen ei tule tapahtumaan "vielä muutaman vuoden sisällä".
– On paljon keskusteluja, mitä sarjoja voisimme järjestää. Ison kansainvälisen kilpailun järjestäminen vaatii enemmän yhteistyötä ulkopuolisten osapuolten, kuten paikallishallintojen, kanssa, Öry sanoo.
Öry toteaa, että mitä isompi kisa, sitä enemmän se maksaa. Kymiring ei aio haukata ensi vuonna isompaa palaa kuin se pystyy nielaisemaan.
– Ensi vuoden visio on vakauttaa toimintaa, kehittää organisaatiota ja tuotetta sekä kerätä enemmän kokemusta.