Kylmiä väreitä! Matti Kyllösen ääni vapisi, kun Mika Häkkinen nousi uransa ensimmäiseen F1-voittoon: "Mika, Mika!"

F1-kauden 1997 päättänyt Euroopan GP Jerezissä piirtyi komealla tavalla historiaan, kun sittemmin kahteen maailmanmestaruuteen kaasutellut Mika Häkkinen avasi hanansa ja voitti uransa ensimmäisen formula 1 -osakilpailun. Kylmiä väreitä aiheuttaa edelleen kuunneltuna myös Matti Kyllösen selostus.

Koko F1-kausi C Morella!

Kiinan GP suorana 12.-14.4.
Pe: 1. harjoitukset klo 04.55,
2. harjoitukset klo 08.55
La: 3. harjoitukset klo 05.55, aika-ajot klo 08.55, ennakkotunnelmat klo 08.00
Su: Kiinan GP klo 09.10, ennakkotunnelmat klo 08.00

Kaikki suorat ajolähetykset C More Maxilla ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

Häkkinen oli ajanut formula ykkösissä vuodesta 1991 lähtien, mutta oli yhä ilman voittoa. Jerezin aika-ajojen jälkeen toiveet eivät olleet aivan korkeimmalla, sillä McLarenia ohjastanut suomalaiskuski lähti kisaan viidennestä ruudusta.

Edessä nähtiin kuitenkin kisan aikana draamaa. Maailmanmestaruudesta taistellut Michael Schumacher ajoi Jacques Villeneuven kylkeen ja joutui itse keskeyttämään. Villeneuve puolestaan pystyi jatkamaan ja oli maailmanmestaruudessa kiinni, mutta oli takanaan ajavia hitaampi.

Häkkinen teki nousua ja oli viimeiselle kierrokselle lähdettäessä toisena, reilun sekunnin Villeneuven takana.

– Tuleeko se voitto sittenkin Suomeen, että Häkkinen voittaa ja Villeneuve on toisena? Mika, Mika! Nyt kaikki peliin! Kyllönen selosti kisan loppuvaiheita.

Kyllösen ja kommentaattori Erkki Mustakarin verbaalipulssi nousi.

– Häkkinen voittaa vielä tämän kilpailun, Erkki! Häkkinen voittaa, hän on niin lähellä, niin nälkäinen, Kyllönen huusi.

Häkkinen oli viimeisellä kierroksella takasuoralla jo aivan Villeneuven perävaloissa kiinni.

– Takasuora, nyt pistä!

Ja Häkkinen pisti. Paineli Williamsilla ajaneen Villeneuven ohi, kärkeen.

– Häkkinen voittaa, Häkkinen voittaa. Oi mieletöntä! Hyvä, Mika! Mika! Mieletön juttu, Kyllönen pauhasi ääni väristen.

– Mika voittaa, Mika voittaa!

Häkkisen tallikaveri David Coulthard nousi vielä Villeneuven ohi toiseksi. Kolmanneksi Jerezissä sijoittunut Villeneuve hoiteli kuitenkin maailmanmestaruuden nimiinsä, kun taas Schumacher hylättiin.

Häkkinen sijoittui vuoden 1997 MM-pisteissä kuudenneksi. Voitto avasi suomalaiskuskin ketsuppipullon, ja kahdella seuraavalla sesongilla hän juhli maailmanmestaruuksia.

Tällä viikolla formula ykkösissä kaasutellaan historian 1000. GP, Kiinassa.