Kylmettyminen altistaa eturauhastulehdukselle – nämä ovat oireet

Studio55.fi-tv-lähetyksissä ja nettisivuilla katsojien kysymyksiin vastannut Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen käsitteli yhdessä kirjoituksessaan sitä, mistä miehen virtsaamisvaikeudet voivat johtua. Eturauhasen liikakasvun lisäksi yksi mahdollinen syypää on eturauhastulehdus. 

Virtsavaivoja valittavan miehen perustutkimuksiin lääkärissä kuuluu tuseeraus eli peräsuolen kautta sormilla tunnustelemalla tehtävä eturauhasen tutkimus.

Jos tuseeraus tekee niin kipeää, että potilas ampaisee karkuun kuin telkkä pöntöstä, potee hän todennäköisimmin eturauhastulehdusta (prostatovesikuliitti). Sille altistaa kylmettyminen – usein hirvimetsällä tauolla kylmällä kivellä istuminen. Prostatiitti on äärimmäisen harvoin bakteeriperäinen, mutta koepalojen oton jälkeen se on mahdollista ja on silloin yleensä kuumeinen.

Tavallisen prostatiitin oireita ovat alavatsalla tuntuva jomottelu, joka voi säteillä nivusiin ja kilkuttimiin, tilapäiset virtsanheittovaikeudet ja joskus istuessa tuntuva täyteläisyyden tunne alapäässä.

Tyypillisimmillään diagnoosi on helppo. PSA:ta ei pidä mennä laboratoriosta otattamaan, sillä tulehdus vapauttaa sitä vereen ja kohonnut arvo voi herättää pelon pahemmastakin.

Vaiva hoituu lämpimässä ja tarvittaessa tulehduskipulääkkeillä – erityisesti peräpuikoin, jotka tavoittavat kätevästi eturauhasen.

Joskus eturauhasen ärtyminen kääntyy kroonisemmaksi vaivaksi, jolloin tarvitaan pitkäaikaisempaa lääkehoitoa – osin samoja lääkkeitä kuin eturauhasen hyvänlaatuisessa liikakasvussa ja joskus harvoin myös bakteeriperäisyyden poissulkemista eturauhasen hierontanäyttein.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja