Kylmällä terveysvaikutuksia – polttaa kaloreita ja lievittää tulehduksia

Kun elohopea vajoaa nollan alapuolelle ja kylmä kolottaa niveliä, on hyvä muistaa, että kylmyydellä on muutamia suotuisia terveysvaikutuksia. Kylmä polttaa kaloreita, vähentää tulehduksia ja virkistää sosiaalisia suhteita.

Kylmä polttaa kaloreita

Rasvan on kauan tiedetty suojaavan monia eläimiä kylmältä ja 1990-luvun alussa saatiin selville, että se myös aktivoi niin sanottuja ruskeita rasvasoluja käyttämään energiaa lämmöksi. Kalorit palavat samalla, kun keho lämmittää itseään.

Ruskean rasvan on havaittu vähentävän diabetesriskiä johtuen siinä olevasta UCP1-proteiinista. Valkoinen rasva taas on saanut paljon palstatilaa negatiivisten vaikutuksiensa vuoksi: se kertyy vatsan ja sisäelinten ympärille ja aiheuttaa monia sairauksia, jotka yhdistetään lihavuuteen.

Nyt tutkijat ovat havainneet, että kun valkoista rasvaa altistaa tarpeeksi pitkään kylmälle, niiden UCP1-proteiinin pitoisuus nousee eli ne alkavat muistuttaa enemmän ruskeita rasvasoluja. Tutkijat ehdottavat, että kylmällä voitaisiin tulevaisuudessa jopa hoitaa ylipainoa ja diabetestä.

Kylmä lievittää tulehduksia

Nyrjähtänyttä nilkkaa ja ovenkarmiin lyötyä varvasta hoidetaan usein asettamalla jääpussi kipeää kohtaa vasten, sillä se lievittää tulehdusta. Kylmällä ilmalla on sama vaikutus.

Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa on selvinnyt, että hyvin kylmät lämpötilat myös nopeuttavat urheilijoiden palautumista. Kylmähoitoa saaneiden urheilijoiden todettiin palautuvan nopeammin kuin niiden, jotka olivat vain levänneet.

Kylmähoitoon eivät kuitenkaan tavalliset pakkaslukemat riitä – sitä annetaan kylmäsaunassa, jossa lämpötila on noin -110 celsiusastetta.

Kylmä saa pitämään yhteyttä läheisiin

New Castle Universityn vuonna 2012 julkaiseman tutkimuksen mukaan ihmiset puhuvat pidempään puhelimessa silloin, kun on kylmä. Kylmällä ilmalla ihmiset myös puhuvat useammin puhelimessa perheen ja läheisten ystävien kuin puolituttujen kanssa, ja soittavat harvemmille ihmisille.

Tutkimus tehtiin analysoimalla 1,3 miljoonan ihmisen puhelujen tietoja.

Kylmä ilmasto myös…

– estää tauteja levittäviä hyönteisiä lisääntymästä

– saa arvostamaan aurinkoisia päiviä

Lähteet: Huffington Post, Science, Science News

Lue myös:

    Uusimmat